Fotbollsfrågor

Kollade på tv4-sports "superlive" igår där de följer matcher och visar highlights från Europa-league. Jag är en hyfsat rutinerad fotbolls-tittare men några saker har jag aldrig riktigt kommit underfund med.
 
1: Det här med alla spelare som alltid ska ta av sig tröjan när de gör mål och i gengäld får ett gult kort för det.
* Varför får dom överhuvudtaget för sig att ta av sig tröjan? Jag kan inte påminna mig om en enda gång när jag spelat fotboll (när det begav sig) och gjort mål att jag tänkt att "fan vad gött det vore att dra av mig tröjan nu".
* Varför får dom sen gult kort för att dom tar av sig tröjan? Vad spelar det för roll?
* Varför fortsätter dom ändå att ta av sig tröjan, trots att dom vet att dom får gult kort?
 
2. Varför blir fotbollspubliken alltid galen av glädje varje gång det blir hörna?
En hörna firas lika mycket som en straff. Det spelar ingen roll om man kommer fria tre mot en och det rinner ut till en hörna. Det var enligt publiken det bästa som kunde hända. Jublet vet inga gränser. Hur ofta blir det statistiskt sett mål på hörnor liksom? En på 73?
 
3. Kommentatorer som alltid river av citatet "den där måste han åtminstone få på mål".
Det handlar väl om att göra mål, inte få den på mål... varför skulle det vara bättre att nicka mitt på målvakten än 1 cm utanför?
 
4. Varför händer det varje match, just i fotboll, att spelare (långt ifrån alla såklart men proportioniellt många mot vad det borde vara) får så ont så att de ligger och skriker av smärta som att det vore det sista dom gjorde i livet och sen 30 sekunder senare är uppe och spelar som att ingenting hade hänt?
Så ont gör det inte att bli fälld och ramla i gräset. Jag kan förstå det om man får en tackling a la Håland av Roy Keane men antingen får man så ont så att man blir skadad och inte kan spela mer, annars behöver man inte ligga och rulla runt kan jag tycka. Under en handbollsmatch t.ex. uppstår det ca 1000 smällar som är värre än det värsta som händer i en fotbollsmatch, men ytterst sällan ligger folk och tycker synd om sig själva. Det är nog detta som stör mig mest när jag kollar på fotbollsmatcher.
 
5. Varför, speciellt i straffområdet, håller alltid spelarna som precis fällt en motståndare upp armarna för att visa att dom är oskyldiga?
Det är ju precis som att visa att dom faktiskt är skyldiga, varför skulle dom annars överhuvudtaget hålla upp armarna?
(Den här funderingen rev syrran av nån gång när vi var små och kollade på fotboll, då avfärdade jag det med ett hånskratt att hon inte kunde nåt om fotboll men nu har även jag insett att det låg något i den tanken).
 
 
Jaja. En riktigt bra och viktig match går inte av för hackor ska väl sägas, trots min olösta frågeställning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0