Den osannolika turen

Tur och oturens betydelse kan vara ganska överskattat ibland. Det är lätt att skylla på det men ofta har man påverkat sina sannolikheter mer än man tror både åt det ena eller andra hållet. Det är kort sagt mycket lättare att ha tur om man har försökt ge turen en knuff i rätt riktning.
 
Men så finns det dom där livsviktiga tillfällena man inte kan påverka där man behöver turen eller tillfällena där man hade behövt slippa oturen. En kväll då den osannolika turen uppenbarade sig för mig var i slutet av högstadiet.
 
Varje år på Transtenskolan så skulle det göras en avslutningsfilm av några nior, vilken skulle bestå av lite roliga sketcher och visas för hela skolan innan sommarlovet. 7:orna och 8:orna skulle se den sista skoldagen och 9:orna skulle se den på deras avslutningsmiddag. Av någon anledning så blev det bestämt att jag och 4 stycken klasskompisar skulle stå för den här filmen när vi gick i nian. Det här begav sig när varan-tv säsong två visades onsdagskvällarna på svt och fulla av inspiration hade vi en hel del idéer till vår film. Vi fick lektionerna i svenska till att ägna oss åt inspelningarna. Ett tag var vi övertygade om att det skulle bli stordåd.
 
Idéerna vi hade var egentligen ganska bra men veckorna gick och vi kom närmare och närmare avslutningsdagen, svensklektionerna fylldes ibland med prov och uppsatser och vi fick inte den tid vi hade trott och behövt till vårt mästerverk. På slutet rafsade vi bara ihop lite scener i mer eller mindre panik. Till råga på allt så fick vi inte ens själva klippa ihop filmen som vi ville ha den utan det skulle några oberoende tjejer som hade valt media på elevens val göra.
 
Slutresultatet blev bedrövligt. Inte ens en mor hade kunnat ljuga fram att det blev bra.
 
En röd tråd genom filmen var den återkommande, så kallade, "Nisse Hult Show" där jag spelade Nisse Hult. Med andra ord så var jag ganska mycket i fokus i filmen. Något jag inte var van med min övriga högstadietid. Ångesten var total.
 
Och så var det dags. Dagen för avslutningsmiddagen hade kommit. Allt var som upplagt för katastrof, vi blev ihop-parade kille-tjej, jag skulle sitta med en tjej som jag aldrig hade pratat med tidigare och vi hamnade på samma bord som bl.a. några av hennes tjejkompisar. Under hela middagen såg jag den i ytterkanten framställda tjocktv:n i ögonvrån. Det var som att den stod och tittade på mig med hån i blicken. Jag såg framför mig hur det skulle vara knäpptyst i lokalen i några sekunder när filmen tagit slut följt av att någon häftig rökrute-kille sagt något i stil med "jaha, det här var ju jävligt kul". Jag såg hur jag skulle bli kallad för Nisse Hult resten av mitt liv.
 
Någon vid bordet frågade: "Vet ni vilka som har gjort årets avslutningsfilm?" och någon svarade "nej ingen aning faktiskt, det blir roligt att se". Jag sa ingenting. En lärare gick fram och sa att det var dags för filmen och tryckte in den i VHS-spelaren.
 
Det var då miraklet inträffade.
 
Videospelaren visade sig ha dött en alldeles för tidig död och den gick inte igång. Reservapparaten som togs fram hade också lämnat in sin avskedsansökan. Lärarna skruvade och pillade förgäves, någon var på väg ner mot skolan för att hämta en annan apparat men skolan var larmad och gick tydligen inte att ta sig in i utan strul. Filmvisningen blev efter palaver struken. Jag gick ifrån att ha suttit knäpptyst hela middagen till att bli en av de pratgladaste vid bordet. "Jäklar vad synd på filmen, riktigt dåligt att dom inte har en hel video" instämde jag. 
 
Den osannolika turen hade räddat mig och mina bundsförvanter. Att de yngre eleverna skulle se filmen gjorde inte så mycket, till hösten skulle ju vi nior ändå börja på en ny skola och jag kunde med lätta ben cykla hemåt i försommarnatten.

7-9

7. Broder Daniel - I'll Be Gone
 
11 sekunder in i låten, ett yeah som inleder spår 1 på en av de mest äkta skivorna någonsin, ett yeah som säger mer än 1000 ord.
 
8. The Cranberries - Dreams
 
Jag kunde ha nästan lika gärna plockat in "When you'r gone", "Promises" eller "Shattered". Men Dreams kanske är den av deras låtar som håller längst.
 
9. Suede - Europé Is Our Playground
 
Konstigt nog en b-sida, den finns på albumet sci fi lullaby. Den finns inte ens på Spotify, bara som en demo-version (original version) vilken är seg och inte alls lika bra.
 
Albumversionen och mästerverket finns dock på youtube och levererar än idag gåshud:
http://www.youtube.com/watch?v=LGW7JghZ3A8

Hus

            +         +  
 
 
=
 
 
 
 
På tal om ett inlägg jag skrev för ett tag sedan: när jag kom med tåget till Örebro från västkusten så såg jag en välkänd stadsprofil på tågstationen. Så långt var det inga konstigheter, han brukar vara där. Men till min förvåning såg jag att han hade en ganska schysst kostym på sig, dessutom såg han lite stolt och kaxig ut i blicken och för första gången någonsin kom han inte fram och frågade "om jag hade några tior på mig". Jag kom fram till att han måste ha vunnit på en lott.

Och så lite Arsenal. För deras silly season har det inte hänt mycket, man brukar hoppas på några nya superstjärnor till laget men i år har det mer handlat om övergångar som man inte vill. Det ryktas om Fabregas från Barcelona till United och att Arsenal lagt bud på Suarez. Det är två saker som absolut bara inte får hända.

10-11

10. Kent - Stoppa Mig Juni (Lilla Ego)
 
Vissa tycker att Kents texter är ungefär som att dom har skrivit en massa ord på lappar på måfå, lagt lapparna i en mössa och slumpvis dragit en i taget och sen gjort en låt av det. Vissa tycker att texterna stundtals är genialiska. Jag tillhör den senare kategorin och det här är en text som bara Jocke Berg kan skriva. Jag vet inte vad jag skulle tycka om jag hörde låten för första gången idag, kanske skulle den bara gå helt obemärkt förbi. Men där och då satt den mitt i prick.
 
11. U2 - New Years Day
 
Svårt att förklara men den har något visst, den måste dock lyssnas på när det är vinter. Som bonusinformation (som jag skrev på nyårsdagen) så är videon inspelad i Sverige, i Sälen. Bandet på hästarna är i själva verket 4 svenska tjejer.
 
http://www.lastfm.se/music/U2/_/New+Year's+Day
 
Musikvideos är guld, riktigt synd att det knappt görs längre (åtminstone inte på samma sätt). Det var fina tider när program som "Voxpop" gick på SVT.

12-13

12. Blondie - Atomic
 
Magnifikt. 3 minuter och 50 sekunders versionen är klassen bättre än den andra.
 
13. Pulp - Common People
 
Grymt bra låt om man vill peppa upp sig så att säga. Den här live-versionen är inte att leka med: http://www.youtube.com/watch?v=mSlH4yt4_yc

Tvättstugans dilemma

Tvättstugan har gått ner sig rejält sista veckorna, ingen städar efter sig och det tidigare så fräscha rummet börjar bli sunkigare än en bordell i Smolensk. Tappar man någonting färdigtvättat på golvet så är det bara att boka in en ny timme och dra igång tvättmaskinen på nytt.
 
Jag har just gjort klart ett projektarbete om det välkända "fångarnas dilemma". Kortfattat går problemet ut på att två brottslingar har blivit arresterade för någonting och de förhörs separat i olika rum. De har två alternativ: att tiga eller att erkänna och då samtidigt sätta dit sin kompis. Om båda erkänner så får de 4 års fängelse var, om båda tiger så klarar de sig undan med två års fängelse var, om den ena erkänner och den andra tiger så får den som erkänner 1 års fängelse och den som tiger 8 år. En matris över brottsling A och brottsling B blir då (med brottsling A:s siffra först):
 
                 
                             B(erkänna)       B(tiga)
A(erkänna)              4 , 4                1, 8  
 
A(tiga)                     8, 1                  2, 2
 
 
Dilemmat går ut på att oavsett hur den andra gör så kommer man tjäna på att erkänna. Om den andra tiger så får man bara 1 år om man erkänner och om den andra erkänner så får man 4 (istället för 8) år om man själv också erkänner. Det kommer att leda till att båda alltid erkänner och får då 4 år var i fängelse. Båda hade dock tjänat på att båda hade tigit för då hade de bara fått 2 år i fängelse, ett riktigt dilemma alltså. Hade de kunnat bygga upp ett långsiktigt förtroende så hade båda kunnat tiga och litat på att den andre också gjorde det och då bara fått två år istället för 4. Hade den ena avvikit så hade han förbrukat sitt förtroende och tjänat på det för stunden men förlorat på det i längden.
 
Det här används mycket inom internationell politik när det gäller t.ex. globala miljöproblem och upprustning av försvar/kärnvapen. Om alla länder skulle kunna lita till 100% på varandra så skulle alla kunna skita helt i att bygga upp ett försvar och spara enorma pengar. Men risken är att ett land då skulle se möjligheten att bygga upp ett försvar och attackera ett annat land likt att ta godis av småbarn. Därför bygger alla länder upp försvar, avsätter massor av resurser, och blir lika starka (men mer fattiga) med ett försvar istället för lika starka (men rikare) utan ett försvar. Spelteori och fångarnas dilemma används också med miljöproblem, oavsett vad alla andra länder gör så tjänar det enskilda landet på att skita i gemensamma regler som sänker levnadsstandarden men om alla skulle göra det så skulle världen gå åt helvete och alla tjäna på att ingen gjorde det.
 
Nu går jag runt och ser fångarnas dilemmor överallt. Det senaste var tvättstugan. Oavsett hur alla andra gör så tjänar man på att skita i att städa efter sig. Därför städar inte heller jag. Men totalt sett skulle alla tjäna på att alla städade efter sig. Om man sätter värden på det så blir det ungefär såhär:
 
(-8, -8)     (-15, 0)
 
(0, -15)    (-3, -3)
 
Den här matrisen ska jag nog sätta upp på tvättstugedörren, då borde de förstå. Vem vill inte gå från -8 till -3 liksom?

14

 
14. The Cure - Pictures Of You
 
Från deras bästa skiva "Disintegration". The Cure-mytiskt och farligt vackert.
 
 

15-18

15. Bad cash Quartet - Searching Is Killing Me
 
Från deras tredje skiva "Midnight prayer". Jag vet inte ens om den släpptes som singel men det är en grymt bra låt med kanske den klockrenaste refrängen i svensk pophistoria.
 
16. Iggy Pop - Real Wild Child (Wild one)
 
Funkar alltid i alla sammanhang.
http://www.youtube.com/watch?v=def3ob2h-1s
 
17. The Essex Green - The Late Great Cassiopia
 
Kanske världens bästa roadtrip-låt. Indie-pop band från New York.
 
18. Billy Idol - White Wedding
 
En riktigt klassiskt klassisk klassiker från 1982. Sägs ha skrivits i missnöje över sin systers blivande man.
http://www.youtube.com/watch?v=AAZQaYKZMTI
 
 
 

19

19. Dixie Chicks - Long time gone
 
Jag måste bekänna att jag halvgillar country-pop (något jag fått ta en del skit för), jag helgillar Dixie Chicks och jag älskar den här låten.
 
Bandet är väl mest känt för att de 2003 under en konsert i London kritiserade USA för Irak-kriget. Dom sa också att de skämdes för att komma ifrån samma delstat (Texas) som George Bush. Uttalandena gjordes i ett tidigt skede då typ hela USA fortfarande stödde kriget, vilket gjorde att det tog hus i helvete och de blev extremt hatade i stora delar av landet, totalförbjöds på amerikanska radiokanaler och fortfarande får ta emot mordhot i brev.
 
De tappade också merparten av sina fans då få musikgenrer har sån konservativ-amerikansk tradition och fan-skara som just country. Det ledde till att deras chanser att bli publikt stora var över.
 
Det ledde dock inte till att de slutade göra grymt bra musik.
 
 
 
(Trailern till en mycket intressant dokumentär om hur uttalandena helt förstörde deras chanser att göra karriär i USA. http://www.youtube.com/watch?v=5lCQZeG9OWI     Hela dokumentären finns på youtube.)

20-21

20. Neil Young - Heart of Gold
 
En klassiker som håller i alla lägen.
 
21. Glasvegas - It's My Own Cheating Heart That Makes Me cry
http://www.youtube.com/watch?v=fR-g4ZfuNQs
 
Glasvegas kom som en injektion 2007 (eller var det senare?) med sin första skiva. Den här låten var min solklara favorit.
 
Men varför har youtube börjat med slask-annonser innan klippen?

En lärdom och dålig solbränna

När jag kom hem för en vecka sen så gick det knappt att ta sig in, en fiskmås-unge knallade omkring utanför porten och ovanför cirkulerade det ett gäng fiskmåsar på vakt som med aggressiva skrik menade att man inte skulle gå i närheten. Jag orkade inte vänta ut situationen så jag sprang snabbt in genom porten och lyckades klara mig ifrån en attack. Mycket snack men lite verkstad var det på dom alltså.
 
Men sista ordet var inte sagt och verkstaden var inte nerlagd.
 
I söndags var jag ute i solen hela dagen, först satt jag på balkongen och läste och sen blev det en frisbeegolf och häng i det idylliska hästhagen. En riktigt bra solbränna i ansiktet började smyga sig på framåt kvällen. På måndagen körde jag en rejäl avrakning av håret och sen en tennismatch i skuggan vid universitetet.
 
När jag kom tillbaka från tennisen och gick från bilen till lägenheten så blev jag serverad en saftig blaffa på huvudet, följt av ett hånfullt fiskmås-skratt, ovanifrån. Det var bara att ställa sig i duschen, tvätta bort det och förbanna fågelungen och dom långsinta måsjävlarna...
 
...tills jag på kvällen kom på att en kompis för länge sen berättade att fåglar alltid siktar på vitt. Då började jag förbanna mig själv istället. Nästa gång ska jag raka mig innan, inte efter, jag är en hel dag i solen.
 
Ikväll blir det balkongen igen.
 

22-23

23. The Strokes - Hard to explain
http://www.youtube.com/watch?v=BXkm6h6uq0k
 
The Strokes har varit ett av de band jag lyssnat mest på och för mig ett av världens bästa band. De känns som väldigt jämna men kanske saknar de riktiga super-hitsen. Jag var ju dock såklart tvungen att ha med en låt ändå.
 
Efter att ha haft ett helt smörgåsbord att välja på så föll valet på "Hard to explain".
 
22. Pixies - Debaser
 
 Naggande goda gitarrslingor i typisk Pixies-stil.
 

RSS 2.0