Några av de mest seglivade myterna

Det är lite lustigt hur vissa vardagliga myter hänger kvar år efter år trots att de har motbevisats. Jag diskuterade häromdagen med några kompisar vilka de mest seglivade myterna egentligen är. Detta funderade jag vidare på, googlade runt lite och kom fram till en lista på klassiska myter (utan inbördes ordning) som jag stött på i mitt egna liv eller hittat på nätet. Jag ska erkänna att det finns de felaktiga myter som jag själv trodde på än idag eller åtminstone har trott på i vuxen ålder.
 
Kinesiska muren kan ses från månen. Detta är en av de mest seglivade myterna som är så mycket myt så att frågan till och med finns med i Trivial Pursuit och där svaret är att man faktiskt kan se muren från månen. Det är fel, månen ligger 38000 mil bort och man ser bara suddigt vitt, blått, gult och brunt på jorden som är t.ex. snö, hav och öknar.
 
Gustav Vasa åkte skidor från Sälen till Mora precis som man gör i Vasaloppet. Nej...  Gustav Vasa åkte motsatta vägen.
 
Hår på kroppen/ansiktet växer fortare om man rakar sig ofta. En riktigt klassisk myt som inte stämmer..men det kan se ut så eftersom en liten liten tillväxt när det är rakat blir en uppdubbling och en lika liten tillväxt på ett längre hårstrå blir endast en marginell procentuell ökning vilket inte syns lika tydligt. Nytt hår syns också tydligare eftersom det inte är solblekt.
 
Man får kramp om man badar direkt efter maten. Kanske den mest klassiska av alla klassiska myter utan ett uns av sanning. Ingen vet riktigt var den kommer ifrån och det roliga är att föräldrar kör med den än idag. Kan det vara för att dom själva vill ta en tupplur under sin paltkoma och inte orkar ha uppsikt över badande barn för en stund?
 
Burkletare är i själva verket stormrika. En sån här myt uppstår väl om varenda burkletare.
 
Penisen blir större om man käkar mycket limpmackor. Under högstadietiden går det många myter om hur man kan förstora sina ädla delar. Under min tid på Transtenskolan så var den här teorin den mest utbredda bland grabbarna och ica-affärerna i Hallsberg sålde APK som aldrig förr.
 
Huggormar kan inte simma. Den här myten trodde jag själv på fram till ett par år sen då jag såg en huggorm i hemsjön som simmade snabbare än Michael Phelps. Det tog ett tag innan jag badade igen efter det.
 
Huggormar kan inte klättra i träd. Också fel. Samma sommar såg jag en huggis en bit upp i ett träd. Det var en hård sommar.
 
Läsa i mörker försämrar synen. Myt. Varför man skulle sätta sig i mörker och läsa är dock en bra fråga.
 
Vi använder bara 10 procent av våra hjärnor. En myt som ständigt hänger kvar och man ofta hör folk säga trots att forskare dementerar den. Olika delar av hjärnan används till olika uppgifter och flera typer av hjärnundersökningar visar att det aldrig är någon del av hjärnan som är helt inaktiv. Skulle man plocka bort de "onödiga" 90 procenten från någons hjärna så skulle han/hon förvandlas till en grönsak (enligt ill. vetenskap).
 
Naglarna fortsätter att växa efter att man dött. Den här är väl tveksam om det verkligen finns folk som trott på
 
Systembolaget har kräkmedel i sina produkter. Myt. Varför skulle dom ha det?
 
Överflödigt fett på kroppen kan förvandlas till muskler när man styrketränar. Myt. Fettet måste tränas bort och nya muskler byggas upp. Inte heller stämmer det åt andra hållet, att muskler blir till fett om man slutar träna.
 
Bilister kan få trafiksignaler att slå om genom att blinka med helljuset. Den här myten hade jag aldrig hört, den googlade jag fram och den verkar ganska utbredd. Trafikljusen tar bara emot signaler från detektorer som är nedfrästa i gatan. Däremot slår ljuset om ifall man tutar... eller nej inte det heller...
 
Det är farligt att väcka människor som går i sömnen. Den här trodde jag på själv men det är tydligen inte mer skadligt än att väcka någon som ligger i sin säng och sover.
 
Albert Einstein var usel i skolan. Myt. Han hade ettor i snitt men på den tiden var det skolans högsta betyg, inte lägsta som det blev på senare år.
 
Humlor bränns. Nej de sticks.
 
Sen finns det massor av myter där "de lärda tvistar" om ifall det finns någon sanning i det eller inte t.ex. att man kan vara allergisk mot el eller att Hitler hade judiskt påbrå.
 
 
Det största hotet mot sanningen är inte lögnen, utan myten.
John F Kennedy

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0