En bedrövlig analys

Statistik kan verkligen vara livsfarlig om den inte används på rätt sätt, det blir ganska ofta väldigt fel om den tas fram av fel personer. Ett av många misstag är att en liten del rycks ut av en helhet och redovisas, istället för att folk får se helheten.
 
Jag kollade på SVTs OS-krönika som gick i veckan och krönikören Jonas Karlsson sa en mycket bra sak. Under simningen kom det fram en 16-årig kinesiska från "ingenstans" och tog guld och slog nytt världsrekord på 400 meter medley. De sista 50 metrarna simmade hon snabbare än herrsegraren Ryan Lochte på samma distans. Det var just den biten som analyserades fram och tillbaka i media, förre förbundskaptenen Hans Chrunak satt i studion och sa i princip rakt ut att det var omöjligt och att hon var dopad. De som inte hade sett loppet och gång på gång fick höra det här hemma i sofforna: "en helt okänd kinesiska simmar fortare än Ryan Lochte på 50 meter" tänker såklart samma sak. Speciellt då experter överallt antyder fusk. Jag kan tänka mig att jag själv satt och svor över ytterligare en dopad kinesiska. I hennes kanske största ögonblick i sitt liv, som hon har tränat och kämpat för i fler timmar än vad som ryms på en miniräknare, så får hon istället för att bara njuta inta en försvarsställning och svara på frågor om fusk.
 
Men då man tar fram helhetsbilden, som Jonas Karlsson gör, så är det inte så jäkla konstigt ändå. För det första kom hon inte från ingenstans, hon hade sen länge varit en supertalang. Lochte hade i sitt lopp gjort en extremt bra instats och simmat bättre än herrarnas världsrekord, klart bättre än han själv någonsin gjort, samt avgjort loppet fram till de sista 50 metrarna. Då guldet redan var klart och krafterna helt slut efter att ha simmat över sin förmåga så kämpar han sig bara i mål sista 50. Kinesiskan däremot lade upp loppet på ett helt annat sätt, hon öppnade "lugnt", låg under tiden för damernas världsrekord, under sin egna förmåga fram till sista 50 då hon lade i en monsterspurt. Till slut i mål så hade hon totalt en tid som var 9% sämre än Ryan Lochte, vilket är en normal skillnad mellan en man och en kvinna i en fysisk sport.
 
Nej tagga ner lite med ilskan och känslorna, gör en ordentlig analys innan ni kallar saker för omöjlig "experter". Skulle det senare visa sig att hon var dopad då hakar jag mer än gärna på med motorsågen och giljotinen men innan det: döm aldrig någon innan motsatsen är bevisad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0