Ett gammalt idrottsminne

En höstdag 1999, tror det var i 9an, så hade vi några stycken tagit tåget in till Stockholm. Vi hade inte planerat vad vi skulle göra men på den tiden kändes det coolt att bara vara i huvudstaden. Efter att ha glidit runt i diverse affärer så kom någon med förslaget att vi skulle åka till kungliga tennishallen där Stockholm Open i tennis precis hade dragit igång, så vi åkte dit och efter en stunds dividerande så betalade vi entrépengen och gick in. Det var första omgången i turneringen och ganska glest med folk på läktaren. Vi bänkade oss framför matchen som pågick mellan en ung svensk och en hetlevrad ung kille från Schweiz, båda var för oss helt okända men jag såg i programbladet att svensken hette typ Markus Sarstrand och motståndaren hette Robert nånting. Det var ganska kul, jag hade aldrig sett en tennismatch innan och allt var nytt: lukten av en tennishall, domare som pratade engelska och bollkallar som visste exakt hur dom skulle springa. Människor som vred sina huvuden fram och tillbaka likt en jojo (fast i sidled) och applåderade artigt efter varje duell. Dessutom skymtade vi Stefan Edberg på läktaren. Det var stort.
 
Det svenska hemmahoppet vann matchen med 2-1 i set till publikens glädje och han gick vidare till nästa omgång. - Den där killen, han kan bli riktigt bra om några år, sa vi då.
 
Det blev han inte. Ingen av oss har överhuvudtaget hört talas om honom efter den där söndagen.
 
Schweizaren däremot han var på TV i morse. Sammar frisyr som -99, annars var det en hel del som skiljde. Mycket äldre, väldigt mycket bättre och ganska mycket lugnare, inte samma heta temperament som när vi såg honom. Den här gången vann han och gick till semifinal i Australian Open. Vissa kallar honom för världens bästa idrottare någonsin alla kategorier och namnet var Roger, inte Robert som jag trodde då. Roger Federer.

En förnyad tand och dagens ros

Mina tänder har totalt sett genom åren svarat för en gedigen insats, de har varit stabila och jag har aldrig haft något hål. Men en av framtänderna har fuskat med bokföringen till och från, den har krånglat och dragit ner den kollektiva insatsen rejält.
 
När jag var 11 så halkade jag på en isfläck och slog ut halva den tanden så att den fick lagas. Sedan dess har den återkommande strulat och jag har slagit ut den ytterligare 3 gånger när jag har spelat handboll. En halv tand ligger någonstans i Duveholmshallen i Katrineholm, en annan bit befinner sig i Eskilstuna sporthall och en tredje i Alléhallen (alternativt sitter fortfarande kvar i armbågen på en Miffe-spelare). Den sista lagningen som gjordes hos min tandläkare i Askersund för några år sen blev bedrövligt dålig och jag har stört mig en del på tandjäveln som har varit väldigt klumpig och dessutom hade fel nyans. Idag (och förra veckan) så gjorde min nya tandläkare på Smile vid stortorget om lagningen och satte in en krona, då jag räknar med att inte slå ut den nåt mer. Det blev riktigt bra, nästan lika bra som den var innan den där isfläcken för drygt 15 år sen.
 
Så dagens ros får gå till Smile och om någon i personalen där (framförallt tandläkaren Niklas och hans vapendragare Bodil) av en osannolik anledning skulle läsa det här så ska ni sträcka lite extra på era ryggar idag.

Några av de mest seglivade myterna

Det är lite lustigt hur vissa vardagliga myter hänger kvar år efter år trots att de har motbevisats. Jag diskuterade häromdagen med några kompisar vilka de mest seglivade myterna egentligen är. Detta funderade jag vidare på, googlade runt lite och kom fram till en lista på klassiska myter (utan inbördes ordning) som jag stött på i mitt egna liv eller hittat på nätet. Jag ska erkänna att det finns de felaktiga myter som jag själv trodde på än idag eller åtminstone har trott på i vuxen ålder.
 
Kinesiska muren kan ses från månen. Detta är en av de mest seglivade myterna som är så mycket myt så att frågan till och med finns med i Trivial Pursuit och där svaret är att man faktiskt kan se muren från månen. Det är fel, månen ligger 38000 mil bort och man ser bara suddigt vitt, blått, gult och brunt på jorden som är t.ex. snö, hav och öknar.
 
Gustav Vasa åkte skidor från Sälen till Mora precis som man gör i Vasaloppet. Nej...  Gustav Vasa åkte motsatta vägen.
 
Hår på kroppen/ansiktet växer fortare om man rakar sig ofta. En riktigt klassisk myt som inte stämmer..men det kan se ut så eftersom en liten liten tillväxt när det är rakat blir en uppdubbling och en lika liten tillväxt på ett längre hårstrå blir endast en marginell procentuell ökning vilket inte syns lika tydligt. Nytt hår syns också tydligare eftersom det inte är solblekt.
 
Man får kramp om man badar direkt efter maten. Kanske den mest klassiska av alla klassiska myter utan ett uns av sanning. Ingen vet riktigt var den kommer ifrån och det roliga är att föräldrar kör med den än idag. Kan det vara för att dom själva vill ta en tupplur under sin paltkoma och inte orkar ha uppsikt över badande barn för en stund?
 
Burkletare är i själva verket stormrika. En sån här myt uppstår väl om varenda burkletare.
 
Penisen blir större om man käkar mycket limpmackor. Under högstadietiden går det många myter om hur man kan förstora sina ädla delar. Under min tid på Transtenskolan så var den här teorin den mest utbredda bland grabbarna och ica-affärerna i Hallsberg sålde APK som aldrig förr.
 
Huggormar kan inte simma. Den här myten trodde jag själv på fram till ett par år sen då jag såg en huggorm i hemsjön som simmade snabbare än Michael Phelps. Det tog ett tag innan jag badade igen efter det.
 
Huggormar kan inte klättra i träd. Också fel. Samma sommar såg jag en huggis en bit upp i ett träd. Det var en hård sommar.
 
Läsa i mörker försämrar synen. Myt. Varför man skulle sätta sig i mörker och läsa är dock en bra fråga.
 
Vi använder bara 10 procent av våra hjärnor. En myt som ständigt hänger kvar och man ofta hör folk säga trots att forskare dementerar den. Olika delar av hjärnan används till olika uppgifter och flera typer av hjärnundersökningar visar att det aldrig är någon del av hjärnan som är helt inaktiv. Skulle man plocka bort de "onödiga" 90 procenten från någons hjärna så skulle han/hon förvandlas till en grönsak (enligt ill. vetenskap).
 
Naglarna fortsätter att växa efter att man dött. Den här är väl tveksam om det verkligen finns folk som trott på
 
Systembolaget har kräkmedel i sina produkter. Myt. Varför skulle dom ha det?
 
Överflödigt fett på kroppen kan förvandlas till muskler när man styrketränar. Myt. Fettet måste tränas bort och nya muskler byggas upp. Inte heller stämmer det åt andra hållet, att muskler blir till fett om man slutar träna.
 
Bilister kan få trafiksignaler att slå om genom att blinka med helljuset. Den här myten hade jag aldrig hört, den googlade jag fram och den verkar ganska utbredd. Trafikljusen tar bara emot signaler från detektorer som är nedfrästa i gatan. Däremot slår ljuset om ifall man tutar... eller nej inte det heller...
 
Det är farligt att väcka människor som går i sömnen. Den här trodde jag på själv men det är tydligen inte mer skadligt än att väcka någon som ligger i sin säng och sover.
 
Albert Einstein var usel i skolan. Myt. Han hade ettor i snitt men på den tiden var det skolans högsta betyg, inte lägsta som det blev på senare år.
 
Humlor bränns. Nej de sticks.
 
Sen finns det massor av myter där "de lärda tvistar" om ifall det finns någon sanning i det eller inte t.ex. att man kan vara allergisk mot el eller att Hitler hade judiskt påbrå.
 
 
Det största hotet mot sanningen är inte lögnen, utan myten.
John F Kennedy

Konstig kväll

På fredagen hängde jag med ut på Ritz där det var en konsert med Haddaway. För de som inte vet vem Haddaway är så kan jag berätta att det var han som hade en riktig hit med den gamla discodängan "what is love" och sen blev det typ ingenting mer. Man skulle kunna säga att han än idag lever på den låten. Konserten var mycket konstig, med sig på scenen hade han två lättklädda tjejer som bara stod och dansade på varsin sida och lite senare stod också helt plötsligt en kille på scenen med byxorna nerdragna till fötterna, vad han gjorde där fick jag aldrig riktigt grepp om. Haddaway rivstartade och gick ut tidigt med "what is love", sen spelade han ett par låtar emellan och sen rev han av "what is love" igen. Sen var det slut. Jag hörde efteråt att det hade varit nåt slags The Strokes hyllning på Satin samma kväll, lite av ett felval musikmässigt av mig skulle man kunna påstå med facit i hand. Jag hade också en ganska lång dialog med en norrman på Ritz, han fattade inte vad jag sa och jag fattade inte vad han sa. Det måste ha varit en märklig konversation, nästan märkligare än konserten.
 
Annars ser det ganska ljust ut på konsert-himmelen i vår. Biljett till The Killers i Stockholm slutet av februari är fixat, sen blir det nog också antingen The Raveonettes på debaser eller Mando Diao på conventum under februari/mars.
 
Min insats under fredagens på spåret var inte helt klanderfri och jag hade riktig otur ett par gånger när jag tänkte. Först fick jag för mig att Prag ligger i Bulgarien och sen tänkte jag fel för en sekund igen och påpekade att Tjeckien tidigare hette Tjeckobulgarien.
 
Var på middag/bastukväll i Pålsboda på måndagen och såg inte idrottsgalan men ser nu att Junior-hockeylaget kom 4a i jerringprisets omröstning, före bland annat handbollslandslagets sensationella OS-final, Andre Myhrer och seglingsguldet... Sjukt. Har för övrigt hört att vi har ett jäkligt bra orienteringslandslag pojkar 12 år och våra 8-åringar i volleyboll är grymma, vart var dom någonstans i omröstningen?
 
Fick tillbaka senaste tentan nu med ett resultat till belåtenhet. Om jag ska lägga in lite skryt här så har jag 6 raka VG på salstentor nu (ej datortenta inräknad). En sista återstår från en examen på pappret.

Hög

Ångrar mig lite när jag läser förra inlägget och ser vad jag skrivit, det där med huset. Jag var inte helt med i huvudet när jag skrev, hade varit hos tandläkaren innan och fått käften rejält misshandlad under en dryg timme och var fortfarande hög av all bedövning. Men men bara att bita i det sura äpplet och prestera nu.
 
Innan det, samma dag när jag skulle hem, så lyckades jag gå upp en våning för lite och trodde att min dörr var dörren till mina stackars pensionärsgrannar under. Jag satte i nyckeln och fattade inte varför låset inte gick upp, det tog ett tag innan jag kopplade att jag stod vid fel dörr. De stackarna måste ju ha varit livrädda om de tittade genom titthålet och såg en rakad man stå och försöka bända upp deras lås. Jag hörde dom inte iallafall så förhoppningsvis var de inte hemma, ännu värre hade det ioförsig varit om de kommit hem precis när jag stod där, det hade blivit lurigt att försöka förklara bort vad jag höll på med. Även det där får nog bedövningen ta på sig, för såna missar gör inte ens jag.
 
Ett ris ges till Saigon på öster. Inte nog med att kompisar blivit magsjuka där, nu är de otrevliga också. Igår (alltså inte samma dag som bedövningen) beställde jag två kyckling med äggnudlar och betalade. Efter att ha väntat en evighet kom de fram och hävdade att jag inte hade beställt. Jag förklarade läget men de ansåg att jag definitivt inte hade betalat iallafall, efter en lång diskussion och en del hårda ord fick jag till slut maten utan att behöva betala igen men utan vare sig ett "varsågod" eller "hejdå" fick jag lämna stället med arga blickar i ryggen och kände mig som en bov trots att jag hade rätt.
 
Om jag någon gång skaffar ungar så ska dom gå på ett sånt här dagis:  http://www.youtube.com/watch?v=CXjmV8h9c_0
 
 

Nyårslöftet

Det är inte ofta jag avlägger nyårslöften men i år slog jag ändå till. Det är lite dags att jag rycker upp mig, växer upp och blir en man. Nyårslöftet blev därför helt enkelt att bli en man. Men hur gör man det då, vad skiljer en pojke från en man? Vad är manligt egentligen? Min hjärna har jobbat febrilt ett par dagar med den frågan.
 
Lära sig älska whiskey, är det manligt? Nej..
Att börja köra grävmaskin? Nja lite..
Börja äta chips med den ena handen och samtidigt klia sig på pungen med den andra? Nah..
Skaffa ett jättestort skägg? Nja..
Alltid avsluta en pubrunda med att slåss med vakterna? Njaej
Fisa i en burk och lägga den i frysen? Hmm nej..
Lära sig allt om de senaste slagborrarna? Eventuellt
Ge sig ut i skogen och döda ett rådjur med bara händerna? Nej..
Bestiga ett berg? Nja
 
Efter en hel de halvdana och en del hyfsade tankar så kom jag ändå på det till slut. Att bygga ett hus... då har man blivit en man på riktigt. Jag ska bygga ett hus under det här året, iallafall minst en lekstuga eller bastu. Var, när och hur har jag ingen aning om men nu när jag har lovat det offentligt så kommer ju min trovärdighet vara borta för alltid om jag inte håller löftet. Så håll ögonen öppna.
 
 

Söndagsmår som jag inte förtjänar

Inspirerad av Hellners superlopp i år igen i mördar-slalombacken i tour de ski så åkte jag till Gustavsvikgymet och klev upp på löparbandet i den Jamaicanska Gustavsvikvärmen med lätta ben. Med riktigt bra musik och bilder inombords där jag själv i den svenska landslagsdräkten susade förbi ryss efter ryss upp för backen på väg mot slutsegern i touren så glömde jag helt bort tiden och tröttheten. Till slut när jag kom in på upploppet och skulle spurta förbi den sista motståndaren, Petter Northug, alldeles innan mållinjen så tog batteriet slut på min musikspelare och med darriga ben insåg jag att jag för länge sen hade passerat mjölksyre-tröskeln och var tvungen att kliva av löpbandet.
 
Hela badet snurrade runt och illamåendet som slog till var inte att leka med,  jag var tvungen att ställa in övrig träning och åka hem. Det enda jag har lyckats få i mig efteråt är tre små skivor gurka och jag har mått illa hela kvällen. Jag mår fortfarande illa. Har aldrig varit med om att bli såhär efter att bara ha sprungit och min kondis är faktiskt ganska okej i dagsläget. Man mår som man förtjänar brukar det heta men det är väl fan att man ska må sämre än sin värsta bakfylla när man har tränat och varit duktig. Dessutom fick jag inte ens komma i mål.

En bedrövlig analys

Statistik kan verkligen vara livsfarlig om den inte används på rätt sätt, det blir ganska ofta väldigt fel om den tas fram av fel personer. Ett av många misstag är att en liten del rycks ut av en helhet och redovisas, istället för att folk får se helheten.
 
Jag kollade på SVTs OS-krönika som gick i veckan och krönikören Jonas Karlsson sa en mycket bra sak. Under simningen kom det fram en 16-årig kinesiska från "ingenstans" och tog guld och slog nytt världsrekord på 400 meter medley. De sista 50 metrarna simmade hon snabbare än herrsegraren Ryan Lochte på samma distans. Det var just den biten som analyserades fram och tillbaka i media, förre förbundskaptenen Hans Chrunak satt i studion och sa i princip rakt ut att det var omöjligt och att hon var dopad. De som inte hade sett loppet och gång på gång fick höra det här hemma i sofforna: "en helt okänd kinesiska simmar fortare än Ryan Lochte på 50 meter" tänker såklart samma sak. Speciellt då experter överallt antyder fusk. Jag kan tänka mig att jag själv satt och svor över ytterligare en dopad kinesiska. I hennes kanske största ögonblick i sitt liv, som hon har tränat och kämpat för i fler timmar än vad som ryms på en miniräknare, så får hon istället för att bara njuta inta en försvarsställning och svara på frågor om fusk.
 
Men då man tar fram helhetsbilden, som Jonas Karlsson gör, så är det inte så jäkla konstigt ändå. För det första kom hon inte från ingenstans, hon hade sen länge varit en supertalang. Lochte hade i sitt lopp gjort en extremt bra instats och simmat bättre än herrarnas världsrekord, klart bättre än han själv någonsin gjort, samt avgjort loppet fram till de sista 50 metrarna. Då guldet redan var klart och krafterna helt slut efter att ha simmat över sin förmåga så kämpar han sig bara i mål sista 50. Kinesiskan däremot lade upp loppet på ett helt annat sätt, hon öppnade "lugnt", låg under tiden för damernas världsrekord, under sin egna förmåga fram till sista 50 då hon lade i en monsterspurt. Till slut i mål så hade hon totalt en tid som var 9% sämre än Ryan Lochte, vilket är en normal skillnad mellan en man och en kvinna i en fysisk sport.
 
Nej tagga ner lite med ilskan och känslorna, gör en ordentlig analys innan ni kallar saker för omöjlig "experter". Skulle det senare visa sig att hon var dopad då hakar jag mer än gärna på med motorsågen och giljotinen men innan det: döm aldrig någon innan motsatsen är bevisad.

Nyårsdagen

Jag borde sätta ihop någon sorts 2012-årslista och ranka året men orkar nog inte, inte idag iallafall. Jag är lite halvt sliten från gårdagens nyårsfirande. På Facebook finns det ju en funktion där man kan se sina "20 biggest moments from the past year". Som att Facebook skulle veta vilka mina höjdpunkter i mitt liv har varit, riktigt starkt jobbat Mark Zuckerberg! Nej jag håller nog mina bästa stunder för mig själv.
 
Mellandagarnas skidåkning har regnat bort och den lilla snön som är kvar lever på konstgjord andning. Har fått bli tennis istället. Dessutom var jag med farbror och kollade på mitt livs tredje bandymatch i fredags, ÖSK-Katrineholm 10-4. Nästa år är ju bandyn antagligen stadens största sport kvalitetsmässigt. Ganska underhållande var det men fan så kallt i hallen, ska jag gå igen så ska jag göra som veteranerna och ta med en brun portfölj full med diverse värmande vuxendrycker.
 
Dagens låt måste ju bli: http://www.youtube.com/watch?v=8kx8wGRNZX4  Min favorit av de U2 låtar jag hört. Den är len som en psalm. Dessutom är videon inspelad i Sälen i Sverige. Är inte denna unga Bono lite lik Roger Federer förresten? "I will be with you again".
 
Ikväll har jag kollat lite gamla klipp från tidiga säsonger av En kväll med Luuk/Sen kväll med Luuk, fantastiskt roligt ibland. Den där apan som gled runt med en väska under någon säsong och där han fick ligga med alla som han visade upp innehållet i väskan för, kom det fram till slut vad innehållet var egentligen?

RSS 2.0