Bragdtrion

I fredags var jag i idrottshuset och kollade på bordtennis-legendarerna J-O, Jörgen och "äpplet". Alla tre är runt 50 bast nu men gubbarna spelar fortfarande pingis som att de vore 25 och talang efter talang fick ta skamen att åka ut mot någon som kunde ha varit deras farfar. Till slut åkte äpplet ut i åttondelsfinal, Jörgen i kvartsfinal och J-O rök i semin. Givetvis var det en kines som till slut stoppade honom. Kinesen körde ett typiskt kinesiskt trick och tog en "skadepaus" när matchen stod och vägde.
 
På torsdag blir det The Killers i Stockholm. Jag har sett dom förut och jag gillar fortfarande inte deras nya skiva (med undantag för låtarna "runaways", the rising tide och "be still") och jag gillar inte förändringen som bandet gjorde efter de två första briljanta skivorna men jag är trots detta ändå taggad som fan. Det behövs ju liksom inte så mycket mer än en "Bling" för att man ska vara nöjd så att säga. Ska dra en recension med betygsättning på alla låtarna efteråt för mitt egna framtida bruk (och om det skulle vara någon inbiten Killers-fan som läser detta).
 
Gjorde bort mig lite igår, två kompisar skulle komma hem hit och när det ringde på dörren så drog jag en "kom in" fast jag visste att dörren var låst och sen ytterligare ett par "kom in" följt av att "påringaren" med falsk förhoppning ryckte i den låsta dörren. Inte speciellt roligt och en aning omoget men just därför lite småkul. Efter ett femte "kom in" följt av ett ryck i den låsta dörren så öpnnade jag ändå. Där stod dock en förvånad farbror i schysst mustasch och ville att jag skulle gå med i nån slags förening. Hur stor är chansen? det kanske ringer på okända farbröder här max en gång om året. Det var längesen jag blev så ställd. Det var nästan att jag hoppade på den där föreningen i ren sympati, men jag avböjde trots allt.
 
Min examen är på väg hem mot brevlådan, gött. Imorgon knyts alla tummar för Hellner och även Johan Olsson kan bli farlig när det är 15 km fritt i VM.

På tal om Pistorius...

Verkar som att han redan har rymt!
 
 
...men det var ioförsig inte helt oväntat att han skulle lämna in en protes..t mot åtalet...

Pistorius

Löparen Oscar Pistorius, snubben som med sina proteser till ben dominerade paralympics och blev värlsdkänd när han ställde upp i vanliga OS, är alltså misstänkt för mord på sin flickvän. Han sköt henne till döds i deras hem förra veckan. Själv hävdar att det hela var ett misstag.
 
Hans förklaring till händelsen i rätten var att han på natten hörde ljud från badrummet och trodde då att det var en inbrottstjuv. Därför tog han fram sin pistol och rev av en salva genom badrumsdörren. När han sen gick tillbaka till sängen och såg att flickvännen inte låg där så slog det honom att det kanske var hon som var i badrummet.
 
Om det är sant så är det ju oerhört tragiskt och jag ska inte försöka leka Ture Sventon här men det är inte någon mer än mig som tycker att förklaringen känns lite..."skral"..?

En spelstrategi som till 100% garanterar vinst

Efter att blivit överöst av reklam från olika betting-siter på tv-reklamer, mail o.s.v så kom jag igår på tanken att den hårda konkurrensen i deras odds-sättning borde göra att man skulle kunna välja en match och sen ta den spelsida som erbjuder bäst odds för 1a, den sida som erbjuder bäst odds för X och den sida som erbjuder bäst odds för 2a. Och sen anpassa ett satsnings-mönster som gör att man blir garanterad vinst hur matchen än slutar.
 
Jag kollade på sidan "oddsonline" där man kan jämföra oddsen i olika matcher för olika betting-siter. Det var svårare än jag trodde att hitta matcher som garanterar vinst men jag hittade ett par för bara ikväll iallafall.
 
Matchen i englands "league two" mellan Aldershot och Torquay ger i odds:
1a: 2.45 (spelbolaget betson)   X: 3.40 (bet365) 2a: 3.75 (bet365 igen)
 
Om man summerar de inverterade oddsen så får man då spelbolagens totala sannolikhet för matchen:
1/2,45 + 1/3.40 + 1/3.75 = 0.969  
Det blir alltså ett tal under 1 och redan här ser man att det går att göra en vinst på matchen oavsett hur den slutar.
 
Om man gör om deras sannolikheter så de summeras till 1 (som de ska göra) så blir de:
1a: (1/2.45) / 0.969 = 0.421
X: (1/3.40) / 0.969 = 0.304
2a: (1/3.75) / 0.969 = 0.275   
 
0.421 + 0.304 + 0.275 = 1
 
Då kan man avgöra satsningsstrukturen för att bli garanterad vinst. Om man har totalt 10 000 kronor att spela för så ska satsningen på 1a vara: 10 000 * 0.421 = 4210 kr, på X: 10 000 * 0.304 = 3040 kr och 2a: 10 000 * 0.275 = 2750 kr. Total satsning blir alltså: 4210 + 3040 + 2750 = 10 000 kr.
 
Nu är det bara att låta matchen spelas och oavsett hur den slutar så går man i vinst. Om Aldershot vinner, alltså en 1a så vinner man: 4210 (satsade pengar) * 2.45 (oddset för 1a på betson) = 10 314kr. Alltså + 314 kr på sina totalt satsade 10 000 (eftersom man spelar på både 1a, X och 2a).
 
Om det blir oavgjort, alltså X, så vinner man: 3040 (satsning) * 3.40 (oddset för X på bet365) = 10 336 kr. Vilket ger + 336 kr på sina 10 000 kr.
 
Om Torquay vinner, alltså 2a, så vinner man: 2750 (satsning) * 3.75 (oddset för 2a på bet365) = 10312 kr. Det ger + 312 kr.
 
Man kan alltså räkna in en vinst på över 300kr hur det än slutar. Att vinsten inte blir exakt lika oavsett utgång beror på avrundningsfel. Om man istället haft en budget på 100 000kr så hade man varit garanterad ett + på 3000 kr (nu antar jag att det finns tak för hur mycket man får satsa på olika sidor men vet inte hur högt de ligger). Jag har aldrig hört om den här taktiken innan men det är inte superavancerad matematik/statistik så det måste ju finnas folk som tänkt på det förut. Det är ju ioförsig lite bök med att hitta lönande matcher, öppna spelkonton osv. Men säkra pengar är säkra pengar. Bollen är inte alltid rund!
 
(En risk med det här är ju dock att spelbolagen kan ändra sina odds ända fram till matchstart. Man får ju alltid det odds som är när man satsar, men om man har så otur så att t.ex. spelbolaget som man ska spela 2a på ändrar sitt odds i samma sekund som man lämnar in 1a på ett annat så sitter man fast på dasset utan toapapper)

Mando Diao

Igår var det Mando Diao på Conventum kongress. Första gången jag såg detta band var för 10 år sen, också i Örebro, på Prisma (som det enligt uppgift heter). Jag har sett dom ett par gånger till under åren, är inlyssnad på alla skivor och de har trots allt haft en liten del av mitt vuxna liv.
 
Igår var det precis exakt ingenting som påminde om den spelningen för 10 år sen. Hade det inte varit för Björn Dixgårds tonsäkra stämma och Gustav Noréns lugg så hade man inte kunnat se att det var samma band. På scenen hade de med sig en orkester, den ibland lite fånigt ansträngt  kaxiga attityden var 100 gånger ödmjukare, sången på svenska istället för engelska och snittåldern på publiken var ca 45 istället för 19.
 
Jag hade ju såklart velat haft lite nostalgi med en massa gamla godingar men det blev som väldigt väntat bara nya låtar med tolkningar från Gutav Frödings dikter. Det hade ju egentligen bara blivit konstigt om de hade blandat och det var en bra spelning iallafall. Arrangemanget var snyggt med orkestern, kläderna, kulissen och en snubbe som rev av en dikt lite då och då mellan låtarna. Balansgången är hårfin ibland vad som bara blir larvigt och vad som blir bra, det här blev stämningsfullt och bra. Lokalen var också bra och det var faktiskt ganska skönt att sitta ner och kolla på konsert för en gångs skull.
 
På 10 år hinner det alltså hända extremt mycket ibland. På 100 sekunder hinner det också hända extremt mycket ibland. Det finns ingenting som är så relativt som tiden. Igår slog en meteoritsvärm ner över Ryssland, om den hade slagit ner 100 sekunder senare så hade den träffat Sverige istället. Ingen verkar ioförsig ha dött men 1200 blev skadade och de materiella skadorna ska ha varit för ca 21 miljoner.
 
Nu verkar en meteorit till vara på väg. Återstår att se vilka som har tiden emot sig den här gången.

Nordkorea

Nordkorea har rivit av ett test av en kärnvapenbomb igen och omvärlden regaerar starkt (förutom Kina som är upptagna med sitt nyårsfirande) och hotar med sanktioner. Det värsta är att det här overkliga landet är så slutet och totalt isolerat från omvärlden så det finns ju typ inga sanktioner kvar att göra. Ibland känns det som att det bästa för världsfreden vore att övriga länder gav sig in och bara rensade rent bland "eliten" i Nordkorea. Orimligt såklart men ibland känns det så, ja. Jag skulle inte sova helt gott på nätterna om jag bodde i Sydkorea iallafall.
 
Om man ska se det krasst så är det kanske bra att landet finns kvar som ett lysande exempel på hur man fördärvar ett land med en viss ideologi och politik. Deras misstänksamhet och isolering från omvärlden har gjort att ekonomin (i brist på utrikeshandel) mer och mer har närmat sig en katastrof och samtidigt som befolkningen lider av massvält så lägger man sina få kvarvarande resurser på en jättesatsning av kärnvapen. Genialiskt tänkt Kim!
 
Läste förra veckan om folk som i brist på mat grävde upp släktingar från gravar och åt, folk som mördade och sålde köttet, en man hade haft ihjäl sina barn för att få mat. Det stod i expressen och vad som är sant är omöjligt att veta. Slutenheten gör att informationen om levnadsförhållandena i Nordkorea är knapp och man kanske inte ska uttala sig för mycket men känslan är att det är mycket värre än man kan föreställa sig. Som ett gigantiskt fängelse som sakta men säkert ruttnar inifrån.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Fettisdag. Det blev lite väl många semlor för mig förra året så har legat lite lågt i år men 10-gränsen är passerad hittills iallafall. Ica här på norr säljer inga, vilket är bra.
 
Jag funderar på att slå till på en kajak. En begagnad måste det nog bli.
 
Begravningen i fredags var bra, eller fin, eller vad säger man? värdig kanske. Det är skönt när prästens snack innehåller lite substans istället för att han fladdrar iväg med en massa obegripligt mummel om saker som ingen (inklusive han själv) förstår. Det var otippat mycket folk där som jag inte kände igen. En minnestext från sidan Kumlanytt som jag sätter in här (för min egen framtida skull):

Kräftskiva

Var sjuk en del förra veckan och lämnade knappt lägenheten. Det enda som är bra med att vara sjuk är att man (om man orkar) kan göra saker som man inte vill lägga tid på annars typ dammtorka lådor, se filmer som man vet att man inte kommer att gilla men "som bör ses", sortera papper och käka en massa havregrynsgröt eftersom man ändå inte känner någon smak. Förena nytta med missnöje så att säga.
 
Jag passade även på att ställa upp i Svt:s tävling medalj-jakten där man kan vinna vm-paket m,m. Tävlingen går ut på att man ska tippa antalet svenska medaljer under vm i alpint, skidskytte och längd och dessutom skriva en hejarramsa. Jag tippade på 1 guld, 4 silver och 4 brons och ramsan blev: Då det blir guld för Byggmark så firar vi med en stor stark. När det blir guld för Ferry dricker vi Sherry. Det blir ett par krus, när vi firar Markus. När sen Charlotte är först, då har vi släckt vår medaljtörst.
 
Jag tror inte jag kammar hem segern på det där. Det låter mer som ett julklappsrim än en hejarramsa kom jag på i efterhand.
 
Såg bilderna på Lindsey Vonns krasch och fick en del rysningar. Hennes ben vek sig på pricken likadant som mitt gjorde när jag drog av korsbandet. Skillnaden var att hon hade ungefär 100km/h högre fart än mig när det hände. Jag har aldrig känt sån fysisk smärta i hela mitt liv. så kan bara ana hur ont hon fick. Typ 10 gånger värre.
 
Kents senaste skivor har väl i ärlighetens namn inte varit så jättevärst men singeln som kom nu på nyårsafton "ingen kunde röra oss" är nog i mina öron deras bästa låt på iallafall 3 år. Nästa fredag, eller om det är om två veckor kanske (?) blir det Mando Diao på Conventum med syrran. En väldigt oviss konsert med tanke på vilken extrem skillnad det är på deras senaste skiva med Fröding-tolkningarna i jämförelse med den gamla slyngelrocken, det blir intressant. River dom av "you cant steel my love" från andra skivan så är min kväll fullgjord iallafall. Ny skiva snart med Hästpojken också, kan bli bra.
 
800 000 kronor per sekund kostade det för företagen att ha med reklam i tv-sändningen för super-bowl finalen. Lite småkul om man hade haft obegränsat med pengar och köpt upp typ en halvminut av reklampausen och sen satt in en bild på en kompis som man visste kollade, eller hans hund eller hus eller nåt. Fast ioförsig, om man hade haft så mycket pengar så hade man säkert kunnat leverera ännu roligare "practical jokes" än så.
 
Har varit lite halvt, marginellt, ringa, sekundärt, obetydligt låg ett tag men det vänder nog snart. Det är ett gäng uppkommande event närmaste tiden som säkert blir skoj. Den som lever får se. Människan spår, gud rår. Så sant som det var sagt (för att rada upp ett par citat från Kim Novak badade aldrig i genesarets sjö filmen). På tal om det, är inte Jonas Karlsson en av sveriges bästa skådisar? Han är grym.
 
Ps. Jag kom inte på någon bra rubrik idag så jag slumpade fram ett ord från ett online-lexikon.

RSS 2.0