Inte dryg bara lite virrig

Jag tillhörde en av de allra sista årgångarna där många fortfarande gjorde lumpen. Efter många om och men hamnade jag 10 månader i Eksjö som sjukvårdstransportgruppbefäl. Jag kan inte direkt skryta om hur extremt hårt det var och vilken man jag blev efteråt, vi åkte mest runt i skogen och lekte i våra terrängbilar, sprang runt och sköt med lös-ammunition, sminkade skador och satte kanyler i varandra (för sjukvårdsövningarna alltså). På kvällarna lirade vi fotboll i idrottshallen eller försökte spela gitarr på soldathemmet och på onsdagskvällarna gick vi ut till Eksjös enda uteställe där ett 60-tal killar drack öl för lumpen-lönen på 70 kr i veckan och slogs om uppmärksamheten från de samma 5 tjejerna som var där varje gång.
 
Men det fanns ett moment av lumpen som var ganska brutalt när man var 18.
 
Det var när det blev "luftrensning". Det innebar att alla 12 på rummet skulle sätta sig i en ring och en i taget gick ut medan övriga snackade ihop sig, när han sen kom in igen så skulle gruppen berätta exakt vad man tyckte om honom, både positiva och negativa saker. Och bor man ihop så många, 24 timmar om dygnet, minst 5 dagar i veckan så upptäcks det negativa sidor. Som de flesta andra kom jag dock ganska lindrigt undan med något i stil med "+ inte dryg, glad, småskön, en sån man inte stör sig på - lite virrig och tankspridd ibland, usel på kartläsning". Jag höll inte med om tankspriddheten men det var ok ändå. Minns bl.a. en annan snubbe som såg lite blek ut när han fick 8 punkter uppspaltade, 7 av dom rejält negativa. Poängen med hela grejen var att folk skulle försöka rätta till sina dåliga sidor och alla skulle få det bättre, men jag är ganska övertygad att effekten bara blev sämre av det hela med splittringar och stukade självkänslor.
 
I efterhand har jag ändå fått ge mina kompanjoner lite rätt. Jag har bl.a. tagit ett tåg från Hallsberg till Örebro men hamnat i Motala, gått till fel biosalong med en kompis och sett en kvart av filmen innan vi insett att det varit fel, satt mig på helt fel föreläsning på universitetet (den gången satt jag däremot kvar tiden ut eftersom jag inte vågade gå därifrån), varit utan bilen flera dagar för att jag glömt var jag parkerade den med mycket mera. Idag fick jag igen höra att en person som jag känner litegrann hade mött mig på stan och hälsat men jag hade inte hälsat tillbaka, det har hänt flera gånger att folk har sagt det men det beror helt enkelt på att jag antagligen varit i min egna värld och inte sett dom. Jag vet inte vilka som läser detta men om jag någon gång inte har hälsat tillbaka så får jag poängtera att jag inte är dryg bara lite virrig ibland. Fråga mina gamla lumpenkamrater.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0