Ett fenomen

Från det att jag var ungefär tio år gammal så har jag någon gång per år (oftare när jag var yngre) drabbats av ett slags "fenomen". De enda som jag tidigare har hört varit med om det är min bror och min syster men nu har jag även hört att en från handbollslaget har haft det.
 
Det så kallade fenomenet uppstår i sängen, i något slags tillstånd mellan sömn och vakenhet. Jag skulle nog säga att jag är mer vaken än sover. Det som händer är att en förlamning uppstår i hela kroppen och hur mycket hjärnan än vill så kan kroppen inte röra sig. Det kan t.ex. vara när väckarklockan ringer och jag vill vrida mig för att stänga av den men kroppen är som förlamad. Den sitter helt fast. Värst är det när jag ligger på mage, dels för att det känns som att det håller på en längre stund då och dels för att jag inte har någon uppsikt, det enda jag ser är kudden. Till slut, efter en lång stunds kämpande och frustration (ibland en liten touch av panik) så släpper det. Det är väldigt svårt att tidsuppskatta det här, gissningsvis så håller det på kanske 20-30 sekunder men det skulle lika gärna kunna vara flera minuter.
 
Det är ganska obehagligt när det händer men eftersom det är så sällan och att det inte är något som påverkar mitt liv direkt, så känns det inte som något problem och jag har aldrig kollat upp vad det egentligen är. Frågade farsan någon gång för länge sen men tror inte han visste. Någon som vet? Någon som känner igen sig? Någon som sitter inne på en gyllene formel när det händer?

Kommentarer
Postat av: Anonym

http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6mnparalys

Sömnparalys. Själv hallucinerar jag bara ibland, men slipper olaten av att inte kunna röra mig :-).

2012-11-18 @ 14:02:04
Postat av: Nils

Tack! Det är tveklöst det där. Sömnparalys.

2012-11-19 @ 10:42:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0