En kväll i Stockholmen

Var i Stockholm en sväng och bland annat träffade Aline som var i Sverige för första gången, en kortvisit där hon bodde hos någon kompis. Vi träffades i Thailand 2007 av en väldig slump och jag och Andy hängde lite med henne och hennes kompis Elektra.
 
Aline, uppvuxen i New-York, har varit i typ alla länder i hela världen, känner alla, bor nu i Libanon och jobbar med mänskliga rättigheter mitt i mellanöstern-smeten. Jag, en halvblyg svensk som fortfarande knappt hittar ens i min egna hemstad och det närmaste jag överhuvudtaget varit ett krig var när farsan råkade riva av en raket åt fel håll något nyår för en massa år sen. Så jag var lite nervös för att träffa henne igen. Men av någon konstig anledning verkar hon gilla mig och min ovärldsvana svengelska, vi klickade lika bra som för 5 år sen. Det blev ett kvällsbesök på Fotografiska muséet, jag har inte haft något direkt foto-intresse innan men blev riktigt triggad att skaffa en systemkamera. Sen vidare ut i Gamla stan, skoj. Stockholm är en underskattat vacker stad, skulle kunna tänka mig att bo här ett tag och även om det inte är samma action som i NY direkt så kan man ändå visa upp stan med ett visst uns av stolthet.
 
För ett år sen visade en stor undersökning att mer än var femte ung svensk (18-29 år) kan tänka sig sälja sin rösträtt för en liten summa pengar, var fjärde tyckte att det vore bra om Sverige styrdes av en "stark ledare" så man inte behöver bry sig om allmänna val, nästan 15% tyckte att det vore bra om Sverige helt styrdes av militären. I många länder offrar oräkneliga människor sina liv varje år bara för att ha den minsta lilla chans till frihet och att kunna vara med att påverka styret. Jag kan inte undvika att fundera över vad dessa människor skulle tänka om de såg siffrorna från den här undersökningen.. Ett riktigt jäkla slag i ansiktet..
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0