Ett helt klart logiskt resonemang

Det är ju otroligt dåligt att inte alla här har rätt att bära vapen. För hur ska man nu kunna försvara sig själv och sin familj? Flera gånger om dagen hamnar jag i situationer där jag förbannar våra lagar för att man inte får bära vapen. Tänk så många gånger under livet det där vapnet hade kunnat rädda familjen ifrån ett angrepp. Nej det borde verkligen ligga där i garderoben, så man snabbt kunde dra fram det i någon av alla dessa nödsituationer som hela tiden uppstår. Bara känslan av att jag nu inte har någon chans att försvara min familj gör mig helt missmodig och jag är mer eller mindre rädd hela tiden.
 
Sen att någon galning då och då får ett toksläpp och utför någon form av massaker, där x antal människor stryker med (som i Denver t.ex.) är helt i sin ordning, lite spill får man räkna med ibland. Självklart skulle tryggheten att man själv har ett vapen överstiga otryggheten att precis alla andra kan ha det också...
 
Nej i USA där förstår dom verkligen vad som gör människor trygga. Självklart ska man kunna ha ett vapen, hela landet blir så mycket säkrare, det säger ju sig själv. Tänk dom där människorna på biosalongen i Denver, de kunde ju nästan försvara sig själva tack vare att de kunde faktiskt ha haft varsitt vapen. Nu gick det inte så bra den här gången men det kanske går bättre nästa gång (för en nästa gång kommer det att bli). Sen att hela händelsen uppstod bara för att galningen hade ett vapen är ju en helt annan sak.
 
Nej helt klart. God bless America and their right to bear arms!!!

En kväll i Stockholmen

Var i Stockholm en sväng och bland annat träffade Aline som var i Sverige för första gången, en kortvisit där hon bodde hos någon kompis. Vi träffades i Thailand 2007 av en väldig slump och jag och Andy hängde lite med henne och hennes kompis Elektra.
 
Aline, uppvuxen i New-York, har varit i typ alla länder i hela världen, känner alla, bor nu i Libanon och jobbar med mänskliga rättigheter mitt i mellanöstern-smeten. Jag, en halvblyg svensk som fortfarande knappt hittar ens i min egna hemstad och det närmaste jag överhuvudtaget varit ett krig var när farsan råkade riva av en raket åt fel håll något nyår för en massa år sen. Så jag var lite nervös för att träffa henne igen. Men av någon konstig anledning verkar hon gilla mig och min ovärldsvana svengelska, vi klickade lika bra som för 5 år sen. Det blev ett kvällsbesök på Fotografiska muséet, jag har inte haft något direkt foto-intresse innan men blev riktigt triggad att skaffa en systemkamera. Sen vidare ut i Gamla stan, skoj. Stockholm är en underskattat vacker stad, skulle kunna tänka mig att bo här ett tag och även om det inte är samma action som i NY direkt så kan man ändå visa upp stan med ett visst uns av stolthet.
 
För ett år sen visade en stor undersökning att mer än var femte ung svensk (18-29 år) kan tänka sig sälja sin rösträtt för en liten summa pengar, var fjärde tyckte att det vore bra om Sverige styrdes av en "stark ledare" så man inte behöver bry sig om allmänna val, nästan 15% tyckte att det vore bra om Sverige helt styrdes av militären. I många länder offrar oräkneliga människor sina liv varje år bara för att ha den minsta lilla chans till frihet och att kunna vara med att påverka styret. Jag kan inte undvika att fundera över vad dessa människor skulle tänka om de såg siffrorna från den här undersökningen.. Ett riktigt jäkla slag i ansiktet..
 

Hamburgsund

Vid 18-tiden på fredagskvällen lämnade jag, Tobbe och Rickard Örebro för att sticka västerut. Resan till Hamburgsund tog ca 4 timmar efter att ha hamnat i ett par bilköer och gjort ett par stopp, bland annat på "Tre älgar" där vi alltid stannar till för att se efter om "Jack-Vegas-mannen" sitter och spelar vid maskinerna. Tre älgar är nog en av Sveriges mest skabbiga vägkrogar och de vet nog om det själva också men eftersom det är enda matstället på en 90-minuters radie så är folk så illa tvungna att stanna för att tysta sina argt skrikanda magar. Att magarna ett par timmar senare plågsamt ångrar att de överhuvudtaget yttrade sig i första läget skiter ju tre älgar i, så länge pengarna rullar in som dom ska. Att folk som en gång ätit där aldrig någonsin återvänder spelar inte heller någon större roll då omsättningen på bilar som passerar är enorm.
 
"Jack Vegas-mannen" satt inte där den här gången och vi åkte vidare. Fredagskvällen slarvades bort litegrann då cyklarna var opumpade (vi hittade inte någon pump förrän på lördagen)  och mina vänner övertygade mig att det inte var någon bra idé att försöka cykla på cyklar som helt saknade luft. Vi tog en öl på berget istället för Hjalmars och njöt av den västkutska utsikten.
 
På lördagen hängde vi i Fjällbacka och grillade på kvällen, sen tog vi bussen in till Grebbestad. Där blev det en given "Röde orm" där "Värmlandspojkarna" givet spelade som vanligt. En rolig kväll där vi hann med ett ytterligare ställe. Taxiresan hem var nog den sjukaste resa jag gjort, ungefär tio gånger värre än när vi liftade med en knarkare i London förra året. Taxichaffisen hade en välförtjänad vip-biljett till hundra-klubben efter att ha gjort Grebbestad-Hamburgsund på osannolika tio minuter (vilka dock kändes som 35). Bilen såg ut som en vanlig taxi men vi vet fortfarande inte om det var en svart eller vit resa. Det är bara en tidsfråga innan det smäller ordentligt för honom men det skedde inte den här gången och det känns som att resten av livet från och med nu är en ren bonus. Vi var inte hemma förrän vid 04 bland annat efter att Tobbe hade jiddrat med en agressivt skällande hund (som av någon anledning var vaken) i Hamburgsund centrum innan vi tog de nypumpade cyklarna sista biten.
 
På söndagen käk på Hjalmars och pipersglassen. En lyckad helg. Ska ev, slänga upp någon liten bild inom kort.

Runaways

Igår kom den äntligen, the killers nya singel "Runaways". Jag har längtat mer efter den än vad en gruvarbetare längtar efter en solsemester. Hade nästan lyckas glömma hur jäkla bra dom är men blev snabbt påmind. Här är den: http://www.youtube.com/watch?v=2LOeImx0kW4  (som vanligt krävs det ett par lyssningar innan den sitter).
 
Ösk vann igen. Tjoho! Antonio Esfandiari vann pokerturneringen och blygsamma 130 miljoner kronor.
 
Läste någonstans att man i Tokyo har tagit fram en robot som är oslagbar i sten-sax-påse. Den läser med hjälp av sensorer av motståndarens rörelse på någon millisekund och hinner blixtsnabbt före med det vinnande draget. Datorer har redan spöat världseliten i schack och även i vissa kortspel. Så nu också sten-sax-påse...illa! Frågan är hur den kommer till användning... Här är den iaf http://www.youtube.com/watch?v=3nxjjztQKtY
 
Har även hunnit med en avrakning av håret. Livsfarlig, ingen som vågar tränga sig före i kön nu kan jag säga :)
 
Till helgen blir det årets första tripp till Hamburgsund. Vattnas redan i munnen när jag tänker på pipers tre kulor i våffla - polka, kardemumma och hjortron.
 
 

En vinst likt en abborre som inte ens är hungrig

Jag kastade, kastade och kastade men det var som förgjort. Ibland fastnade draget i botten av sjön, lossnade ibland men andra gånger fick man kapa linan, plocka fram ett nytt drag och börja om. Till slut, efter otaliga försök så var det dags att motvilligt ge upp för dagen. Lyckas få en fisk på kastspö när man var liten var inte det lättaste. Att räkna antalet kast, dagar och år som var resultatlösa skulle till och med röra till det i huvudet på Albert Einstein.
 
Vissa gånger var det nära men marginalerna var hela tiden emot mig. Någon gång var det en fisk som följde efter draget ända fram till bryggan utan att hugga och någon gång var det en fisk på kroken som sen släppte taget innan jag hann dra upp den. Vissa dagar kämpade jag mot regn och blåst, andra mot olidlig värme och mygg men alltid utan resultat. Samtidigt fick man höra andra ungar berätta om sina lyckade fiskehistorier. Det kändes orättvist.
 
Men så till slut satt den, den första fisken på kastspö och äntligen var turen och marginalerna på min sida. Det var en abborre som inte ens var hungrig. Den hade nämligen inte försökt hugga på draget utan jag hade vevat så snabbt så draget hade överrumplat fisken som var vänd åt ett annat håll och fastnat på sidan den, han kom upp med ryggen före. På äldre dagar har jag knappt fiskat alls men ett par fiskar till har man dragit upp, ingen av dessa har dock varit i närheten så skön som den där första abborren.
 
Samma känsla borde ÖSK-spelarna ha haft i torsdags för då kom den första ÖSK-segern för säsongen, detta borta mot GAIS. Efter 12 raka matcher utan seger så kändes det nog ungefär som den första segern någonsin. Efter att ibland ha kämpat i regn, blåst, olidlig värme och mot mygg men haft precis allt emot sig i vissa matcher så var turen och marginalerna äntligen på rätt sida. GAIS fick en felaktig utvisning mot sig men var ändå bättre. ÖSK räddade ett friläge på övertid och någon minut senare, i den 92a minuten så avgjorde de. Man kunde känna glädjen ända från Göteborg och frågan är om det någonsin har känts eller kommer kännas så skönt att vinna som den här första vinsten gjorde. Imorgon blir det en mycket svår match mot ett formstarkt Malmö men nu har det förhoppningsvis lossnat och det sista bottennappet är avklarat.
 
 
 
 
 

"The big one for one drop"...

...heter världens genom tiderna dyraste pokerturnering. Den håller på just nu i Las Vegas och är ett av eventen i poker-vm. Inköpet för att vara med i turneringen är 1 miljon dollar, alltså drygt 7 miljoner svenska kronor. Fascinerande? sjukt? motbjudande? coolt? vidrigt? Det går att tycka vad man vill om det, antagligen är det alltihop i en kompott men det är helt klart spännande att följa. 48 deltagagare har plundrat sina och sina småbröders spargrisar och slantat upp startavgiften. Det är en salig blandning av pokerproffs och några av världens mest förmögna människor som gör upp om segern. De nio första får prispengar och vinnaren kammar hem ungefär 130 svenska miljoner (ca 13 miljoner av prispengarna går till att fixa rent vatten åt fler byar i fattiga länder, därav namnet).
 
Som taget ur en film alltså och en av händerna som utspelade sig tidigt i turneringen kunde lika gärna vara direkt från en scen ur James Bond. En kille får 88 på handen och floppen kommer Knekt spader, 8 klöver och 7 spader. Han har nu alltså triss och satsar, en annan kille synar, de är ensamma i potten. På 4e kortet kommer 8 spader. Han har nu ett mycket sällsynt fyrtal och satsar, den andra synar. Sista kortet kommer kung spader. Han satsar såklart igen och den andra går all in med hela sin stack. Istället för att syna så tänker han och tänker och tänker ännu mer. I många minuter tänker han för att till slut säga "du har färgstegen", visar sina 8or för hela bordet och lägger sig. Ingen tror sina ögon och samtliga var överrens om att det var den sjukaste läggningen de någonsin skådat. Mängder av tv-bolag har försökt få "all in-killen" att berätta vad han hade men han är tyst som en trumpetsvamp. Om han hade spader 9 och spader 10 som skulle ge honom färgstegen (vilket är det enda som slår ett fyrtal) lär vi aldrig få veta.
 
Båda dessa killar är nu utslagna och efter två dagars spelande återstår bara åtta stycken spelare, 4 av dessa är pokerproffs och de mest kända heter Phil Hellmuth och Antonio Esfandiari. En annan som är kvar är skaparen av "Cirque du Soleil", Guy Laliberté.
 
I natt avgörs det, vem blir snuskigt äckligt ännu mer rik än vad han redan är? vem blir skjuten? vem spelar bort sitt hus och sin fru? och vem slår ett fyrtal med sin färgstege? spänningen är olidlig...

Dörr-ryckningar

Det var någon och ryckte i min ytterdörr (som var låst) för en stund sen, det är andra gången på kort tid som det händer. Första gången reagerade jag inte mer på det men idag sprang jag fram och tittade i titthålet men jag hann bara ana någon som sprang ner för trappan och ut. Jag hade precis kommit ut ur duschen och var inte helt påklädd, annars hade jag sprungit efter. Undrar vad planen var ifall det nu var någon slags inbrotts-strategi och jag hade stått där när människan kommit in... Hade han/hon sagt att den gått fel? Frågat om jag ville köpa frimärken? Dragit fram ett vapen?
 
Funderar lite på att gillra någon slags fälla till en eventuell nästa gång, något som verkligen känns. Kanske göra en "ondskan", lämna dörren olåst och ställa en hink med avföring som den får över sig. Det hade varit riktigt kul att se reaktionen. Men det känns aningen ofräscht att ha hinken där i ett par veckor och risken är överhängande att jag själv skulle glömma bort den någon gång när jag själv öppnar dörren för att gå ut och fått hela kalaset över mig. Nej en sån där elpistol a la Lisbeth Salander är en bättre idé, det får det kanske bli (jag stannar nog dock med ett elskott och kör inte hela Salander-grejen fullt ut isåfall).
 
EM-final ikväll. Känns lite pest eller kolera vilka som vinner men tippar på spansk seger efter förlängning.
 
Vi lämnade in vår rapport till SCB i fredags, återstå och se vad de tycker om den men blev nog okej iallfall. Extremt komplicerat att ta fram en modell som mäter kostnader för hemsjukvård, det kompliceras av att personalen "känner sig kränkta/övervakade" och motsätter sig ett tidsmätningssystem som registerar hur lång tid olika uppgifter tar att utföra och att kommunerna på så sätt ska kunna sära på sjukvårds-/hemtjänstkostnader. Jag tycker det är bra med integritet men vissa av Sveriges integritetsregler är ju helt sjuka, varför ska inte arbetsgivare kunna få se hur lång tid olika arbetsuppgifter tar? När man jobbar är man väl där i första hand för att jobba eller? Ibland går det till överdrift, många länder skulle skratta åt oss. Det är ju en helt annan sak med integritet som privatperson. Jajaja nu ledigt ett par veckor, har ioförsig ett par sidoprojekt att ta tag i, men sjukt skönt blir det att bara njuta ett tag!
 
Kanske någon dag till Karlstad (pip) i veckan, skulle vara riktigt skoj. Återstå att se om man får med sig nån bara då typ alla jobbar. Imorgon blir det hälsa på i breven och bl.a. testa deras berryktade fresbeegolfbana.
 

RSS 2.0