Och så var julen slut


Julen har passerat och var trevligt som vanligt. Tror jag har firat mina julaftonar på exakt samma sätt i alla år. Det är väl ioförsig det som är meningen med julen, att det ska vara tradition. Eller två saker skiljer sig förresten, när man var liten var det alltid en given dansa runt granen, framåt kvällskvisten. Det är det aldrig nuförtiden trots att det hela tiden fylls på underifrån med nya barn som deltar i firandet. Kanske en utdöende tradition? I år spelade jag också en julaftonstennis på morgonen med brorsan, kanske en nyfödd tradition? Det blev lugnt på juldagskvällen, jag brukar alltid gilla att gå ut den dagen men var inte så pepp den här gången. På annandagen var det julfirande igen.
 
Det blev stor tittarstorm mot att Disney hade klippt bort delar från Kalle Ankas julaftonprogram, vissa hävdade att "julen var förstörd". Min åsikt är nog mer att om man tycker att en sån grej förstör julen då har man verkligen problem. Förövrigt så gör Disney uppdateringar och ändringar varje år med Kalle ankas jul men då är det ingen som retar upp sig.
 
Fjällbackamorden hade sitt första avsnitt på annandagen och jag var inte med, det kommer i två senare avsnitt. Produktionen kändes lite Morden i Midsommer/Agatha Christie stuk där det skulle vara småtrevligt, orealistiskt och lättsamt snarare än spännande och otäckt. Det dör någon lite här och lite där och det är inga konstigheter med det, att polisens fru deltar i polisarbetet och åker med på förhör är inte heller några konstigheter. Jag tror att upplägget är lite av en miss då många säkert hade hoppats på mer spänning och verklighetsanknytning (så även jag) och ser det första avsnittet som ett magplask. Jag gillar Lennart Jähkel och Richard Ulfsäter och hade förhoppningar på skådespelaruppsättningen men tyvärr lämnade även många skådis-insatser en hel del i övrigt att önska. Nej, om man ska uppskatta detta måste man nog ta det med en rejäl nypa salt.
 
Nu blir det ut och ta en dagen-efter-annandagen-torsdags-öl. Inte en tradition.
 
 

Och så var det jul igen

December har gått riktigt fort. Ibland känns det som att dagarna är långa och går ganska sakta men veckorna och månaderna går jättesnabbt. Hur går det ihop sig? Ologiskt.
 
God jul!
 
 

Fredrik Ljungberg

Då Fredrik Ljungberg avslutade sin karriär tidigare i år så känns det på sin plats med en hyllningstext nu. Dels för sina insatser för Arsenal (vilket är det lag som ligger närmast mitt hjärta om någon missat det) och för svenska landslaget. Men också för att jag tycker han fått ett alldeles för oförtjänt dåligt rykte bland många.
 
En anledning till det är nog att han ofta missade klara målchanser i landslaget (målchanser som han dock skapade själv genom genialiska löpningar). En annan stor anledning är säkerligen att Zlatan i en av de senaste årens mest lästa böcker målade ut Fredrik Ljungberg som en primadonna. I Zlatan-land så köper ju folk det rakt av, har han skrivit det - då är det så. Att folk helt tar Zlatans parti här beror nog mycket på att han är enormt stor nu och på toppen av sin karriär samtidigt som Ljungberg är en föredetting.
 
Visst kunde jag också irritera mig ibland på att Ljungberg alltid låg kvar i gräset och vred sig när han blev fälld i slutet av sin karriär, men jag tror till stor del att det berodde på alla skador han ådragit sig och inte det faktum att han var klen. Jag vet själv hur det är att försöka spela matcher med ett antal skador samtidigt och det är ingen dans på rosor. Skadorna hade ju kommit tack vare hans enorma jobb och slit för laget i alla lägen, vilket spelare som Zlatan som inte springer mer än 50 meter per match, aldrig lär behöva uppleva. Jag har faktiskt mycket svårt att överhuvudtaget komma på spelare som offrat sig och gjort sånt enormt jobb för sitt lag både offensivt och defensivt, match efter match som "Freddie".
 
Jag vill poängtera att jag gillar Zlatan, han kan göra saker som ingen annan och är grymt bra, men att han som går in i högst en närkamp per match kallar Ljungberg för en primadonna tycker jag är ett rent skämt. Då är det snarare tvärtom. Där må vi vara få men jag tar Ljungbergs parti alla dagar i veckan.
 
Sammanlagt spelade "Freddie" 216 matcher för Arsenal mellan åren 1998-2008 och gjorde 46 mål. En säsong blev han utsedd till hela Premier Leagues bästa spelare och avgjorde i princip ligan på egen hand med 10 mål på de sista 11 matcherna. Han var mycket populär där bland sina fans, medspelare och tränare. Han gjorde 75 landskamper och 14 mål, tre EM- och två VM-turneringar.
 
Anledningen att jag komma att tänka på Freddie nu ett par månader efter hans avsked var att jag faktiskt höra häromdagen att jag hade blivit lik honom i min nya snaggade tunnhårighet. Hon sa det till rätt person. En del hade säkert blivit arga att förknippas med en primadonna men för mig blev det istället en ren hyllning att liknas med en kämpe och lagspelare som inte växer på träd.

Mitt i jul-lugnet

Några dagar kvar till jul nu. Jag har nog aldrig känt den där julstressen som alla pratar om, tvärtom känner jag mig ofta extra lugn runt jul. Nu har jag ioförsig inga barn och jag står inte som värd för något slags firande så det kan ju bero på det. Trots den redan infunna lugnheten hängde jag med till relaxen på Gustavsvik i söndags. Efter en kväll med bubbelpool, bastu med mera så hade lugnheten övergått till en ännu större lugnhet.
 
Jag har julstorstädat lägenheten och isbjörnen bland annat har åkt fram. Jag brukar ioförsig ha ganska städat jämt eftersom min milda form av kvalsterallergi låter mig tydligt veta när dammnivån inte är okej. En allergi som egentligen är bäst att hålla tyst om, eftersom den ger ett väldigt dåligt förhandlingsläge när det gäller städfrågan i ett eventuellt framtida samboskap. Ingen julklapp är inhandlad än men jag har ganska bra koll på samtliga inköp som ska göras.
 
Förra veckan åkte jag runt runt i Åsbrospåret med mina supervallade skidor. Det är halvlurigt att hitta där så jag lyckades åka lite vilse en kväll, dessutom förklarade jag fel för en gubbe som frågade om vägen så att han också åkte vilse. Om någon har koll på var i Örebro det är bäst att åka så tar jag gärna emot tips. Tack.
 
Ifall jag ska utse tidernas bästa vinterlåt, vinter alltså inte jullåt, så blir det denna: http://www.youtube.com/watch?v=C-IsiAfjhck  Det kan tyckas som ett lite omanligt val med Tori Amos - Winter, men det tar jag isåfall. Som en man. För det är en magiskt bra låt med fantastisk text och om man ändå har tänkt att må dåligt någon gång så ska man göra det till den.
 
Antal dödade förra året av "handguns" :
Japan 48, Storbritannien 8, Schweiz 34, Kanada 52, Israel 58, Sverige 21, Tyskland 42, USA 11493. Men det är klart, dom kan ju känna sig mycket tryggare i USA eftersom de får ha vapen och kan skydda sig själva. Det diskuteras nu om att öka tryggheten och i högre grad tillåta skjutvapen på offentliga platser. Briljant tänkt.
 
(ps. siffrorna kommer från en twitter-tweet och ska tas med en nypa salt men verkar stämma sånär om man kollar statistikbyråer i länderna )

Besök i Kumla

Jag var på genomresa förbi Kumla förut idag och passade på att hälsa på farmor en sväng. Hon har alltid varit väldigt bra på att baka farmor men det ska väl erkännas att hon har tappat lite, som sig bör, med den stigande åldern och glömskheten. Idag bjöd hon på något hon kallade för en äppelkaka. Det var en smet, ungefär som en sockerkaks-smet i ett stort djupt fat med några äppelbitar som simmade runt på ytan. Jag kom fram till att missen var att hon helt enkelt hade glömt att grädda kakan i ugnen. Av pliktkänsla åt jag några skedar och sa artigt emot när hon påpekade att "den blev kanske lite konstig idag".
 
Vi kollade en stund på nobelfesten som verkar hålla på hela dagen, sen åkte jag vidare. Alltid lika skönt med lite farmors-perspektiv. Hon har levt mer än 3 gånger mitt liv, kallar farsan som är 63 och hans bröder för "ungdomarna", har varit gift med farfar i 66 år och har bott i sin villa i 55 år. 
 
Nu ser det trots allt ut som att kommunen köper villan som ligger en minut från torget, sen ska den rivas och det ska byggas lägenheter istället. Det är lite tråkigt, jag har alltid gillat det huset och har firat samtliga mina julaftonar där. Denna julen blir säkerligen den sista på Tallbogatan i Kumla. Huset är nog dock lite för stort för farmor dessa dagar, sjukt imponerande att hon kunnat bo där fram till 93 år. En flytt blir perfekt, i bästa fall får hon bo nära farfars boende. Då kan hon bjuda på äppelkakor dagarna i ända.
 
Ikväll har jag styrt upp längdskidsutrustningen och imorgon blir det premiäråkning för året. Här nedan syns jag på en bild där jag som en två-åring är ute på tur i Sälen. Jag skulle nog vilja sticka ut hakan och påstå att jag vid detta tillfälle var i den absoluta Sverige-eliten för min åldersklass. Efter det gick karriären stadigt utför och idag agerar jag mest bromskloss i elljusspåren.
 

Vinter -12

Ska börja med att revidera mig själv. Skrev någon gång att SD hade haft 11,2% i en opinionsmätning, jag måste ha tagit den siffran från något webbaserat slaskinstitut (försmädligt gjort av mig då statistik är mitt huvudämne). 7,9% enligt SCBs undersökning som kom idag. Hursomhelst det är även alldeles för mycket.
*
I fredags blev det bl.a. mat på Indigo, tapas, väldigt gott. På lördagen utgång till Ritz, första gången jag var där sen i somras nån gång, det var sisådär. Vi var dock inte i Hallsberg innan som det var tänkt utan i Örebro. Extremt kallt ute när man skulle gå hem och på söndagen hade jag ont i halsen och var halvsjuk.
*
Vintern har slagit till på allvar. Skaffade gymkort på Gustavsvik idag och fick gräva fram bilen med spade när jag skulle dit. Till helgen lär man äntligen kunna åka skidor. Funderar på vasaloppet igen, är ju fullbokat men sista veckan är det alltid massor av folk som inser att dom tagit sig vatten över huvudet och rear ut sina biljetter på blocket. Sist jag åkte fick jag tag i en för 300kr. Beror ju ioförsig en del på hur snörik vintern varit och vilka träningsförhållanden som varit också.
*
Åt nyss två ölkorvar med smaken "red devil". Har aldrig svettats så mycket i hela mitt liv.
*
Ove Sundbergs fru i all ära men hon "Mickan" (som spelas av Josefine Bornebusch) i solsidan måste ju vara den stora mardrömsflickvännen.
*
Vad gör Arsenal? Dom har inte vunnit sen ungefär när Ingvar Oldsberg hade "tipsextra". Dom spelar inte ens som Arsenal längre. Usch.
*
Jag gick bakom en tant igår som tappade sin matkasse. Hjälpte henne att plocka upp några apelsiner som hamnade i snön. Kan man inte bli något annat här i världen så kan man alltid bli en gentleman som någon sa. Varför är det alltid apelsiner i såna lägen? Det är samma sak i filmer när någon tappar sin matkasse, alltid apelsiner som rullar iväg. Kanske mandariner vid något enstaka tillfälle.
*
Här är en liten best of från filmen "scorched heat", som jag skrev om, med Harald Treutiger i en huvudroll. Det ger en ganska bra bild av filmen (inte minst sista klippet). http://www.youtube.com/watch?v=n-20FP8RH3s  Jag har ingen aning om varför det är typ kinesiska bokstäver men känner en viss oro att filmen släpptes även i Asien när det begav sig.

RSS 2.0