Den svarta katten

Var ute och gick med Kalle för ett par dagar sen då en svart katt korsade vägen framför oss. Vi var dock lite osäkra på om det gilldes för det var ingen klockren korsning, vägen svängde lite och den försvann in på en trädgård typ i höjd med oss. Dessutom var den inte helt svart, den hade vissa inslag av blått på sig.

De senaste dagarna har bland annat min favoritmössa blåst av huvudet och ner i svartån, skrivaren har helt slutat fungera, jag har trampat i bajs (troligtvis hundbajs) och halkat i badkaret vilket gjorde jäkligt ont. Helt klart oturs-dagar.

Slutsatsen är att aldrig lita på en svart katt, oavsett situation.

Idag råkade jag ha sönder en liten spegel. Vet dock inte om det räknas eftersom den var lite trasig sedan innan.
En slutsats kommer i ett blogginlägg om sju år.

Julhelgen...

...har varit synnerligen skön. Har ätit mer mat än vad en genomsnittlig Texas-boende familj, där tre av familjemedlemmarna jobbar på McDonalds, gör på ett år.
Har byggt grymma lego-borgar och till och med spelat lite fotboll utomhus på självaste julafton, det var en grön jul i år. Den firades som vanligt i Kumla/Åsbro.

På juldagen blev det ut till ritz och dansa bort den dåliga formen, rolig kväll, gillar att gå ut vid jul trots trängseln, man har en skön sinnesstämning i kroppen. Ett dåligt moment bjöd också kvällen på med en besvikelse jag inte kännt sen jag var liten och någon förklarade att tintin-böckerna var rasistiska. Just i den stunden bestämde jag mig till 100% för att flytta till Alaska och jaga brunbjörnar resten av livet, de planerna var dock bortglömda efter 5 minuter och kvällen tog en fin vändning. Mycket kul folk och många man känner som man inte träffat på länge, som det brukar vara på juldagen.
Promenaden hem gick snabbare än den någonsin gjort, ivrigt påhejad av stormen Dagmar i ryggen. För övrigt hörde jag att det finns en person i Sverige registrerad med namnet Dagmar Storm. Undrar om hon fördubblat sina vänner på facebook nu.

Har rivit av tre filmer, den första var nog eventuellt sämsta jag någonsin sett "2012 IceAge", 90 riktigt plågsamma minuter, som jag bara unnar mina värsta fiender, där hela produktionen var katastrof. Den andra var riktigt bra "Nawals hemlighet" och igår var jag med robban på bio och såg "The girl with the dragon tatoo", klart bättre än den svanska versionen.

Julen, 2011 på g

Det är alltså snart 2011 år sen han föddes, Jesus, visst är det sjukt vad tiden går fort?!?
Julstämning är det så det förslår på södra lillåstrand, jag har till och med köpt den där lysande isbjörnen som ni alla sett i skyltfönstret på affären "entré" och tänkt "vem fan köper en sån?". Lite onödigt kan tyckas då jag knappt kommer vara hemma under jul.

Jag ljög för ett par inlägg sen, datorn har hängt i ett litet tag till, men nu ska jag ta mina sista slantar och köpa en ny. Efter det är pengarna helt slut och jag säger som "dödarn": för somliga blir det en kul jul och ett gott nytt år och för andra blir det en gul jul och grått nytt hår.

För övrigt gjordes sista tentan igår med ovisst resultat och nu ska jag inte göra ett skit fram till nyår, det är jag värd efter att den här hösten ofta suttit hemma lördagkvällar framför boken "time series analysis with applications in r" och kliat mig i håret medans kompisar varit ute och roat sig. Blir och köpa biljett till ritz juldagen, dagen då alla går ut och alla ställen är knökfulla.

Undrar om det var lika fullt på Betlehems krogar juldagen för 2011 år sen, med biljetter på förköp som gick åt som smör, kanske tveksamt eftersom dom inte visste att det då var juldagen. En sak är iallafall säker, om Jesus hade sett hur folk 2011 år senare firade hans födelsedag så hade han satt glöggen i halsen.


Magnetröntgad

Japp idag var jag på magnetröntgen, av någon anledning var jag förpassad till lasarettet i Lindesberg.
Näst sist jag var i den staden fick jag återvända med ett rött kort efter en kvalmatch till division ett, efter att ha tagit bollen av en motståndare som av vinddraget flög flera centimeter och skrek av smärta när han landade på en linje, varpå en lagkamrat till killen sprang fram till domaren med gråten i halsen och vädjade om utvisning. Domaren tvekade inte. Det röda kortet var uppe på en nanosekund och med svansen mellan benen och öronen bakåtfällda var det bara att lika maktlös som en uteliggare i Nordkorea linka av planen inför en läktare med jublande Lindesbergare.
Vad jag får med mig från denna tripp visar sig om en vecka när resultatet kommer, men mina förhoppningar är inte stora.

Helgen var bra, hann med att få en hel del nyttiga saker uträttade, samt en sväng till Åsbro. På lördagskvällen tillbaka i Örebro och roliga sällskapsspel med trevliga människor.
Plumpen för helgen var att HKJ förlorade och att Arsenal förlorade. Arsenal spelade bra och såg ut att iallafall kunna fixa ett oavgjort men ur ingenting kom ett Manchester City-mål och besvikelsen var stor. Efter målet rasade försvaret ihop och city hade lika gärna kunnat göra ett par till.

Expedition julklapp (en parodi på dokusåpor i tomteversion) i 5an är haha så klockrent. Dom har verkligen fångat alla sköna detaljer från alla dessa dumma dokusåpor. Kunde aldrig tro att norsk humor var så go. Satt och skrattade högt för mig själv när jag rev av några avsnitt förut.

Över och ut.Top Gun

Hej!
Nu gör den här datorn sin sista kämpainsats, trots att den länge legat för döden, plågats med minst flera tusen virussjukdomar så har den i sitt långsammare och långsammare tempo ändå fört mig fram och uppfyllt mina surf-önskningar.
Nu kan jag dock inte begära mer, varken jag eller datorn tycker det är kul längre och det här inlägget blir det sista den gör. Sen är det dags att dra ur sladden till respiratorn, låta den gå till en sista fridfull vila och köpa en ny.

Det är inte bara en ny dator som måste köpas, julklappar, skrivare och ny mobil måste inhandlas. Var på stan med tobbe igår och letade julklappar men som vanligt slutade det med att jag bara köpte en massa grejer till mig själv.

I eftermiddag blir det till Hallsberg och kolla matchen mot ösk. Sen troligtvis vidare till Åsbro en sväng. Imorgon måste en lab göras, sen blir det fira 4e advent och kolla årets match city-arsenal. City är laget man helst av alla vill ha en vinst mot.

Läste om en snubbe som fick 4 års fängelse för en våldtäkt på en tolvåring, han hade 1993 dömts till livstid fängelse efter ett brutalt mord på sin flickvän men släpptes förra året fri då de ansåg att han inte skulle begå nya brott. 4 år! 4år är ingenting, jag minns 2007 som igår, varför inte ge tillbaka det ursprungliga livstidsstraffet istället för att det äckliga fanskapet ska komma ut 2015 och förstöra nån ny människas liv. Ibland undrar man hur dom tänker..

Sen en gladare nyhet! Såg att det är en Top Gun 2 på gång, okej okej det kan såklart inte bli annat än en jätte-flopp men fram tills att den visats så kan man iallafall suga på karamellen.
Top Gun 1 var så underbart härligt fånig och klämkäck så man kan inte annat än älska den. Därför blir dagens lista mina 5 favoritscener från Top Gun:

1: Volleybollscenen (ingen skräll direkt)
2: På slutet när de kommer tillbaka som hjältar efter sitt lyckade uppdrag men glädjen stannar av när Iceman argt skriker till Maverick: "You! You are still dangerous!" det blir ett par tysta otäcka sekunder innan han tar fram ett leende och säger "you can be my wingman any time" och Maverick svarar: "bullshit you can be mine", därefter följer den mest manliga kramen jag någonsin sett i hela mitt liv.
3: När Maverick och Goose river av She's lost that loving feeling" på puben och får med sig hela marinkåren att sjunga med.
4: När Slider hånar Maverick efter ett misslyckat raggningsförsök med orden: "crash and burn Maverick" och M stannar upp sniffar lite i luften och svarar: "Slider, you stink". Slider luktar förfärat i sina egna armhålor.
5: När Maverick och tjejen (minns inte vad hon heter) åker hiss och chefen kommer in och ställer sig framför.
Länkar till topp 3 finns här:
http://www.youtube.com/watch?v=sz_EnEx9m5g (lägg här även märke till godbitar som när Maverick tar av sig solbrillorna, hur musiken timar in kramen, knytnävsgreppet såklart och sista sekunden när snubben längst fram gör segergest)
http://www.youtube.com/watch?v=fdAVH-ZeUHc (denna fanns bara dubbad, men spelar ingen större roll här) http://www.youtube.com/watch?v=LTbASqoqH3Q

Statistisk analys av 225 000-kronors frågan

Såg ett avsnitt från helgens postkod-miljonären, där en snubbe, vi kallar honom Lennart, hade svarat rätt på 150 000 kr-frågan och var uppe på frågan för 225 000 kronor. Vid rätt svar skulle han ta sig upp på 350 000-kronors frågan och vid fel svar skulle han gå hem med 100 000 kronor som är en säkerhetsnivå.
"Jag kan helt utesluta ett av alternativen men av de övriga tre har jag inte aning vilket svar som är rätt. Det är 2 på 3 att jag förlorar 50 000 kr och 1 på 3 att jag vinner 75 000kr, alltså bör jag stanna där". Resonerar Lennart och tar med sina 150 000kr hem.

Sannolikhetslära-skadad som jag är för tillfället så var jag tvungen att analysera hans beslut. (med risk att skrämma bort den lilla skara läsare som hittat hit)
Det låter ju som ett logiskt resonemang eftersom 2/3 * -50 000 + 1/3 * 75 000 = -8333 kronor. Alltså kommer han i förväntat värde förlora 8333 kronor om han väljer att chansa (gör han den här chansningen 100 gånger så kommer han i genomsnitt förlora 8333kr per gång). Alltså gör Lennart rätt kan man tycka.

Men!
Om han får rätt på sin chansning så får han en ny fråga på 350 000 kr-nivån. Alltså chansen att vinna ytterligare 125 000kr, från de nu vunna 225 000. Får han rätt även på denna frågan får han en ny på 500 000kr, med chans att vinna ytterligare 150 000 kr. Om vi gör antagandet att det är 20% chans att han är helt säker på svaret på 350 000kr-frågan och 15% (då svårighetsgraden ökar) chans att han är helt säker på 500 000 kr-nivån så får vi nu på tidigare uträkning: 2/3 * -50 000 + 1/3 * 75 000 + 1/3 * 1/5* 125 000 + 1/3 * 1/5 * 0.15 * 150 000 = 9833 kronor = förväntad vinst om han tar chansningen = den genomsnittliga vinsten per gång om Lennart många gånger gör det här spelet. Han bör alltså fortsätta.

Nu sitter dock Lennart bara i stolen en gång och även om han statistiskt borde fortsätta så är variansen skyhög, lite förenklat uträknat (-50 000 -8333)^2 * 0.66 + (75 000 - 8333)^2 * 0.33 = 3712489000 med standardavvikelsen 60 930kr.
Alltså spelar också Lennarts riskbenägenhet en mycket viktig roll för beslutet.
Dessutom hade inte Lennart med sig någon miniräknare i heta stolen och hade inte samma möjligheter att räkna på sina sannolikheter...

P.S. Lennart heter i verkligheten något helt annat.

Det är ungefär sånt här jag håller på med på universitetet för den som undrar.


Ett bra minne

Lustigt hur man aldrig kan komma ihåg vissa saker, hur många gånger man än hör det, hur många gånger man än kollar upp dom. Speciellt vissa "50/50-situationer" när man ska hålla isär två begrepp. Var nyss tvungen att kolla upp vilket som är förmiddag samt eftermiddag på engelska av P.M och A.M, vet inte hur många gånger jag försökt memorera det.
Andra exempel på saker som jag aldrig kan komma ihåg är:
Vilket av vår/hösten ställer man fram/bak klockan?
Vilket av strömming/sill finns på östkusten/västkusten?
Vilket av ticket/ticnet säljer resor/konsertbiljetter?
Vilket håll är babord och vilket håll är styrbord?
Heter det giftemål eller giftermål?
Vem är Björn och vem är Benny? (det här problemet delar jag dock med hela svenska folket)
Vilken av dromedaren/kamelen har en/två pucklar?
Hur svårt kan det vara att komma ihåg?? Jag kan hela "Bara ben" med galenskaparna och jag har kunnat "pi" med 150 decimaler utantill men såna här saker är helt omöjliga att lära sig. Vore bra om man kunde omprioritera vissa kunskaper...

Idag har det blivit en långpromenad, kollat på skidskyttestafetterna samt bakat en morotstårta som jag glömde i ugnen tills den blev svart. Fick slänga den.
Nu blir det fixa glögg, kolla på "the walking dead" på elvan och skriva klart min engelska text. Vad var nu eftermiddag? A.M eller P.M? Får nog googla fram det igen.


Vinter

Först och främst vill jag ta på mig min vitaste skjorta och finaste slips, harkla mig och med min renaste stämma sjunga med i hyllningskören till att snön även har kommit till Örebro.
Underbart, hoppas minusgraderna håller i sig nu så att snön blir kvar.
Ja, hoppas att det blir uppåt minus 20-30, jag har nämligen köpt en ny vinterjacka nu som är så varm så att Amundsens varmaste jacka (den han hade till nordpolen) hade framstått som en sommarkofta.

Längtar till den 23e december, då är nämligen, förhoppningsvis, samtliga 11 inlämningslaborationer klara och inskickade samt tentan i tidsserieanalys gjord. Då ska jag bara njuta. Har visserligen tenta i ekonometri efter nyår, men den känns tio gånger lättare.

Stötte på en riktig knickedick när jag var på väg till stan förut, han kom fram och sa att jesus var på väg tillbaka och visste var jag bodde.
Jag tackade för informationen och ökade steghastigheten med 300%.

Robin Söderling missar även Australian open, aj aj aj. Totalt, i bästa fall kommer han varit borta i ett halvår när han är tillbaka. Det blir oerhört svårt för Sveriges enda världsstjärna (då räknar jag inte vintersporter eller övriga sporter som bara utövas i en liten del av världen), tillsammans med Zlatan, att ta sig tillbaka i absoluta toppen.
Lyon vidare i champions league efter att ha plockat in 7 mål och tre poäng på ajax. De slog Zagreb borta med 7-1. Ett mirakel som luktar läggmatch.
Arsenal förlorade mot Olympiakos, men Olof Mellbergs maniska glädjedans vid 3-1 målet gjorde det helt klart värt förlusten.

Inte mycket matnyttigt i det här inlägget, men kan iallafall bjuda på första nya killers-låten sen day and age och sen "day and age" (haha) kommer här:
http://www.youtube.com/watch?v=iHUs5ZZ6ckQ&feature=related
Ny skiva snart, tack.


Oskar-dagen

Vilken skön känsla att vakna tidigt, inte veta vilken dag det är, fundera lite och belåtet konstatera att det trots allt är lördag.
Bästa dagen på veckan. Inte ha någonting inbokat och kunna göra vad man vill hela dagen.

I torsdags var det första december, "Oskar-dagen" en dag som jag, Gustav och Oskar på gymnasietiden brukade göra något stort av och fira ordentligt eftersom vi alla heter Oskar i första eller andranamn. Vi hade även en fjärde Oskar i klassen som kan ha varit med i firandet något år, han tog dock inte Oskar-dagen på samma allvar. Kommer inte riktigt ihåg alla år men vill minnas att något år var vi ute i Motala, något år spelade vi laser-game på västra å i Åsbro och något år firade vi med en pizza på pizzeria Oscars i Hallsberg.
På senare år har dock firandet avtagit lite, vi har inte orkat göra samma arrangemang av det hela och årets Oskar-dag blev lugn. Körde en lunchbowling med brorsan och jag tog mig faktiskt över 100 poäng, det är ytterst sällsynt. 

Igår var en lång dag på uni, kom hem sent, andy var över en sväng och visade prov på fina kunskaper under "på spåret".

Idag har jag hunnit med en fin frukost med lördags-traditionsenligt inhandlat färskt bröd från "Malins" och ett träningspass med Rickard. På eftermiddagen blir det till Brevens Bruk eller kolla på wigan-arsenal och till kvällen kanske ett par öl, kanske en sväng ut på stan.
Kanske ett försenat firande av Oskar-dagen. Man vet aldrig, alla möjligheter finns, det är ju trots allt lördag.


RSS 2.0